Να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση στην περιοχή κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.

«Ο πρωθυπουργός εμμένει στα πρωτόγονα φαντάσματα του βαλκανικού εθνικισμού και αφού οδήγησε την κυβέρνηση σε καταστροφή, απειλεί να καταστρέψει και την εικόνα των Αλβανών ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή» δήλωσε ο ‘Εντι Ράμα.

«Η εθνική ενοποίηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπους και μέσα του παρελθόντος. Στην δική της πορεία προς το μέλλον, η Αλβανία έχει αποφασίσει να βαδίσει στο πλευρό των μεγάλων συμμάχων της, των ΗΠΑ και της ΕΕ», τόνισε ο Ράμα.

«Οι θέσεις αυτές, εκτός από το γεγονός ότι πλήττουν τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, μας απομακρύνουν και από τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί την εθνικιστική ρητορική επειδή δεν έχει κανένα εναλλακτικό πρόγραμμα να παρουσιάσει ενώπιον τον πολιτών.

Οι επικρίσεις του Ράμα απέναντι στον Μπερίσα προκλήθηκαν όταν ο αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει τις σχέσεις με το Βελιγράδι, εξαιτίας της απομάκρυνσης μνημείου των αλβανών πεσόντων από το κέντρο του Πρέσεβο στη νότια Σερβία.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού δήλωσε ότι οι σχέσεις της Αλβανίας με τη Σερβία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.