Τουλάχιστον είκοσι πτώματα βρέθηκαν μετά την καταστροφή που προκάλεσε κατολίσθηση στην επαρχία Κάουκα της νοτιοδυτικής Κολομβίας, όπου εκδηλώθηκαν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αρχές.

Τα πτώματα δύο ενηλίκων κι ενός παιδιού ανασύρθηκαν χθες από σωστικά συνεργεία στο χωριό Ρόσας, ανακοίνωσε ο εθνικός οργανισμός αντιμετώπισης καταστροφών (UNGRD).

Η εξέλιξη αύξησε τον απολογισμό της καταστροφής στους είκοσι νεκρούς, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για να προσπαθήσουν να βρουν ζωντανούς τους περίπου δέκα κατοίκους που ακόμη αγνοούνται, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή.

Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι πάντως μικρές, προειδοποίησαν τα σωστικά συνεργεία. «Το αργιλώδες έδαφος στερεοποιείται και δεν αφήνει κανένα περιθώριο να ανασάνει» κάποιος που έχει θαφτεί κάτω από αυτό, εξήγησε ο πυραγός Χουάν Κάρλος Γκανιάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος της Κολομβίας που συμμετέχει στην επιχείρηση στην κοινότητα Ρόσας.

Η κατολίσθηση, που χτύπησε πριν από το ξημέρωμα της Κυριακής, έθαψε οκτώ σπίτια στο χωριό.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε μετέβη στον τόπο της καταστροφής, όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους οικείους των θυμάτων.

Από την 1η ως την 21η Απριλίου, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κολομβία εξαιτίας κατολισθήσεων ή επειδή χτυπήθηκαν από κεραυνούς, σύμφωνα με τον UNGRD.

Οι φονικές κατολισθήσεις δεν είναι ασυνήθιστες στην ορεινή Κολομβία, ειδικά τις περιόδους των βροχών και σε περιοχές με αυθαίρετα κτίρια και στενούς δρόμους σε πλαγιές όπου έχει γίνει εκδάσωση.

(φωτογραφία αρχείου)