Η Ισπανία ήταν αντίθετη στον διορισμό του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του προέδρου του Eurogroup καθώς πιστεύει ότι η ίδια «δεν εκπροσωπείται επαρκώς στους θεσμούς της ΕΕ», δήλωσε σήμερα ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Ο 46χρονος Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επελέγη χθες για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση αυτή και ο διορισμός του υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη του Eurogroup εκτός της Ισπανίας, η οποία απείχε από την ψηφοφορία.

Τον Νοέμβριο η Ισπανία δεν υποστήριξε τον διορισμό του Λουξεμβούργιου Ιβ Μερς για να αντικαταστήσει τον Ισπανό Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ-Παράμο στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ.

Τον Ιούλιο, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ εξελέγη επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και πάλι νικώντας έναν Ισπανό υποψήφιο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η κατάσταση αυτή θα διορθωθεί σταδιακά και ότι η Ισπανία θα έχει την εκπροσώπηση που ανταποκρίνεται στην βαρύτητα και στις προσπάθειες και στην συμβολή που έχει», σημείωσε ο ντε Γκίντος. Ο Ντάισελμπλουμ ήταν κατάλληλος για να ηγηθεί του Eurogroup, πρόσθεσε ωστόσο ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών και δεσμεύτηκε η Ισπανία να συνεργαστεί πλήρως μαζί του.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι πιστεύει πως η αντίρρηση της Ισπανίας μπορεί να σχετιζόταν επίσης με μια, όπως είπε, έλλειψη διαφάνειας γύρω από τον διορισμό του Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ προέκυψε ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση αυτή μόνον αφού φάνηκε ξεκάθαρα ότι σημαντικές χώρες της ευρωζώνης -κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία- δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για άλλους υποψηφίους.

«Πιστεύω ότι η αποχή της Ισπανίας ήταν μια ένδειξη κατά των διαδικασιών, οι οποίες έγιναν στο βάθος και σιωπηλά», σημείωσε η Φέκτερ.