Παρουσία των τριών υπουργών Αμύνης, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, πραγματοποιείται σήμερα η επίσημη ημέρα της διακλαδικής αεροναυτικής άσκησης των τριών χωρών, «Μέδουσα 8», που είναι η μεγαλύτερη σε στελεχιακό δυναμικό άσκηση, από τότε που η στρατιωτική αυτή συνεργασία έγινε θεσμός, ανάμεσα στο Κάιρο, την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την πραγματοποίηση της άσκησης, συμμετέχουν πάνω από 500 στελέχη του ελληνικού στρατού, τουλάχιστον εκατό στελέχη του κυπριακού στρατού και πολύ περισσότερα στελέχη του αιγυπτιακού στρατού, που επανδρώνουν τα δύο αιγυπτιακά Μιστράλ και τις υπόλοιπες αιγυπτιακές μονάδες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήδη, από τις 10.00 το πρωί, έφθασε στο Διεθνές αεροδρόμιο του Μποργκ Ελ Άραμπ, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, που έγιναν θερμά δεκτοί από τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι.

Οι τρεις υπουργοί και τα επιτελεία τους θα παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση, η οποία θα περιλαμβάνει απόβαση σε έδαφος από ειδικές δυνάμεις, το οποίο θα αποτελέσει το προγεφύρωμα για την απόβαση και άλλων δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, η άσκηση περιλαμβάνει υποβρυχιακό και ανθυποβρυχιακό αγώνα και ασκήσεις τμημάτων της αεροπορίας.

Να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν για πρώτη φορά ένα ναρκοθηρευτικό και τέσσερα διαφορετικά πολεμικά πλοία καθώς και ένα από τα πλέον σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια της Ελλάδας, το «Παπανικολής».

Η Κύπρος συμμετέχει με ένα πλοίο γενικής υποστήριξης και ομάδα υποβρυχίων καταστροφών.

Επίσης, στη διεύθυνση της άσκησης συμμετέχουν επιτελείς και από τις τρεις χώρες.

Τον κ. Αποστολάκη συνοδεύουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αρχηγός ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και ο αρχηγός Στόλου Στέλιος Πετράκης, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο ακόλουθος Άμυνας στην Αίγυπτο Παρίδης Κανούτος και επιτελείς από την Ελλάδα.

Τον κ. Αγγελίδη συνοδεύει ο διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο διοικητής Αεροπορίας Γαβριήλ Πατίχης και ο ακόλουθος Άμυνας της Κύπρου Κώστας Φωτίου.