Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλεγε ψέματα όταν ως πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα χρειαστούν μόλις 28 μήνες για την ανοικοδόμηση του ιστορικού κέντρου της πόλης Λ’ Ακουιλα, που ισοπεδώθηκε από τον φονικό σεισμό της 6ης Ιουνίου 2009, αφού γνώριζε ότι οι αρμόδιοι εκτιμούσαν ότι θα απαιτηθούν 28… χρόνια, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Τρεις ημέρες μετά το πολύνεκρο χτύπημα του Εγκέλαδου, σε συνομιλία του με τον πρώην υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης Τζάνι Λέτα, ο τότε επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο είχε δηλώσει «ευχαριστημένος που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να έλθει», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός το ιστορικό κέντρο της Λ’ Άκουιλα, για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παρέμβουμε με έργα αναστήλωσης. Όλη η περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Στην συνέχεια της συνδιάλεξης ο Μπερτολάζο είχε επισημάνει πως «ο Μπερλουσκόνι δεν πρέπει να δηλώνει ότι σε είκοσι οκτώ μήνες οι κάτοικοι θα μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους στο ιστορικό κέντρο – διότι στην πραγματικότητα αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνον σε 28 χρόνια».

«Οι κρατικές αρχές γνώριζαν ξεκάθαρα τις διαστάσεις της καταστροφής, αλλά χρησιμοποίησαν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της πρωτεύουσας της περιφέρειας Αμπρούτσο και για προπαγανδιστικούς λόγους», τονίζει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Ιταλοί σχολιαστές επισημαίνουν πως ο Μπερτολάζο, δυο μήνες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου που προκάλεσε 308 νεκρούς, δήλωνε δημοσίως ότι «η ανοικοδόμηση θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου 5 χρόνια».

Ως σήμερα, στο ιστορικό κέντρο της Λ’ Άκουιλα, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά την δυνατότητα επιστροφής των κατοίκων.