Θρήνος στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων

Παγκόσμιο σοκ και θλίψη για τις τεράστιες καταστροφές στον εμβληματικό ναό - Τι χάθηκε και τι σώζεται στο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα με τα σχεδόν 900 χρόνια ιστορίας


ΚΟΣΜΟΣ
10:04
16/04/2019
Θρήνος στις στάχτες της Παναγίας των Παρισίων
54
loading

Συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι οι Γάλλοι αλλά και πολίτες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την ιστορική Παναγία των Παρισίων, ένα από τα «ορόσημα» της γαλλικής πρωτεύουσας, μνημείο της γαλλικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να παραδίδεται χθες στις φλόγες.

Με κομμένη την ανάσα, άλλοι από κοντά κι άλλοι μέσα από τηλεοπτικούς δέκτες και λοιπές οθόνες, είδαν το περίφημο «βέλος» του καθεδρικού ναού να καίγεται και να καταρρέει, παρασύροντας μαζί του αιώνες ιστορίας κι ένα από τα πιο δυνατά σύμβολα της «Πόλης του φωτός». Κάποιοι έψαλλαν το «Άβε Μαρία», άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί. Έβρεχε στάχτη.

Κανένα άλλο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας δεν αντιπροσωπεύει τους Γάλλους όσο η Νοτρ Νταμ. Έχει δώσει το όνομά της σε ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα της Γαλλίας, το ομώνυμο έργο του Βίκτορ Ουγκό, ενώ η τελευταία φορά που υπέστη μεγάλες ζημιές ήταν στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα και εκ των ισχυρότερων συμβόλων του Παρισιού βγήκε σχεδόν αλώβητο από δύο Παγκόσμιους Πολέμους αλλά μέρος του υπέκυψε χθες στις φλόγες, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε πρώτο πληθυντικό: ««Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί» υποσχέθηκε εμφανώς συγκινημένος. «Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας» πρόσθεσε.

Η επόμενη μέρα

Με τη φωτιά να έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο αλλά το σημείο να εξακολουθεί να «καπνίζει», έπειτα από 8,5 ώρες που καιγόταν, ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ έκανε λόγο για «κολοσσιαίες ζημιές» ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν μάχη να σώσουν τα έργα τέχνης κι άλλα ανεκτίμητα αντικείμενα από το εσωτερικό του ναού.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό πως έχει καταστραφεί η οροφή του ναού- με τη σοκαριστική στιγμή της κατάρρευσης του «βέλους» - αλλά και το ξύλινο εσωτερικό του. Οι πυροσβέστες μπόρεσαν όμως να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Η φωτιά που ξέσπασε στις 18:50 χθες Δευτέρα 15 Απριλίου στο εσωτερικό του ναού - πιθανότατα εξαιτίας σπίθας από τις εργασίες συντήρησης - εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου. Μέσα σε σχεδόν δύο ώρες η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο – σαν βέλος – του καθεδρικού ναού κατέρρευσαν ενώ οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστιο σοκ.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και -ανεκτίμητης αξίας- έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε, στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή.

Δεν είναι όμως ακόμα γνωστό το πώς θα συμπεριφερθεί το κτίριο μετά τη φθορά της φωτιάς. «Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτίριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές. «Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύκτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους. Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει».

Ο μεγάλος κίνδυνος του νερού

Και ενώ η φωτιά έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο, ο ναός που αντιπροσωπεύει την ταυτότητα των Γάλλων αντιμετωπίζει έναν μεγάλο κίνδυνο και μάλιστα το ίδιο το μέσο που καλείται να τον σώσει από τη φωτιά: το νερό. Ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, προειδοποιεί για τη χρήση του νερού, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν. Ο αντίστοιχος ναός στη Νότια Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της Παναγίας των Παρισίων να καούν, παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου.

Μακρόν: Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί

«Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί» ήταν το φορτισμένο συναισθηματικά μήνυμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας. Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται και συναισθάνομαι τη θλίψη, το τρέμουλο που νιώθουν τόσοι πολλοί Γάλλοι. Αλλά απόψε, θα ήθελα επίσης να μιλήσω για την ελπίδα» πρόσθεσε ανακοινώνοντας την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Συμπαράσταση από όλο τον κόσμο

Ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν σοκ αλλά και τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε την θλίψη μας για την καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει την Παναγία των Παρισίων, σύμβολο της Πόλης του Φωτός. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν πρόκειται απλά για «εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας» ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κάηκε «ένα σύμβολο της Γαλλίας», σημειώθηκε μια «φρικτή καταστροφή», εκτυλίχθηκαν «συγκλονιστικές σκηνές»: από το Βερολίνο ως το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, από το Βατικανό ως την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών συνεχίζονται.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγραψε: «Είναι στη φύση μας να πενθούμε όταν βλέπουμε ιστορία να χάνεται, αλλά είναι στη φύση μας και το να ξαναχτίζουμε το αύριο, με όση περισσότερη δύναμη μπορούμε».

Η φωτιά πρώτο θέμα σε μέσα ενημέρωσης και πηγή έμπνευσης για συγκινητικά σκίτσα

Οι εικόνες της φλεγόμενης Νοτρ Νταμ βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου κυριαρχούν οι λέξεις «στάχτη» και «δάκρυα».

Τον γύρο του κόσμου κάνουν και σκίτσα με τον θλιμμένο Κουασιμόδο.

Πώς ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά

Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, πέντε ή έξι λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών από τα συνεργεία ανακαίνισης. Οι εργάτες αποχώρησαν στις 18:45 (τοπική ώρα) και γύρω στις 18:50 ή 18:51, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί από τον ναό.

Πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε από το κτίριο, ενώ οι φλόγες έφταναν πολλά μέτρα στον παρισινό ουρανό.

Για ατύχημα μιλούν οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα ανακοίνωσαν ότι σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν τη μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισιών ως ατύχημα. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού και της τρομοκρατικής ενέργειας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

54
σχόλια
 1. avatar Sg

  Παρόλο το καθολικό κράξιμο σε κάποιους, συνεχίζουν τα ίδια κ σε άλλα άρθρα.
  Σχόλια να γράφονται κ κλικ;

 2. avatar Sg

  Παρόλο το

 3. avatar spyrospeiratis

  ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΠΕΖΗΣΕ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΘΩΑΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ .

 4. avatar Για ολα φταιει ο συριζα…

  Αν ηταν ο κουλης κυβερνηση δεν θα ειχε συμβει αυτο..με συριζα ολα καιγοντε..

 5. avatar Stateless

  Αν είναι από ηλεκτροκολλησεις και τροχισμστα ανάμεσα σε βερνίκια και διαλυτικά, τότε ναι, θα συμφωνήσω με τους ψεκασμενους που λένε ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια. Τέτοια λάθη δεν υπάρχουν από επαγγελματίες.
  Τώρα αν ξεχάστηκε κάτι αναμμένο ή βραχυκύκλωσε κάτι, ε τότε δεν είναι.
  Όπως και να γινε πάντως, πολύ κρίμα.
  Ψυχοπλακωθηκα.

  1. avatar Ellraiser

   Το άγγιξες άλλα το προσπέρασες.
   Επειδή ήταν ο τομέας μου η β.βιομηχανία και είχα πελάτες το δημόσιο.
   Σκεφτήκαν πριν αρκετά χρονιά για να απαλλαγούν από τα δημόσια συνεργεία επισκευών και τις ευθύνες (αναγκαστικά με επαγγελματική προϋπηρεσία αλλά και εργαλεία ποιότητας) σταμάτησαν να τα επισκευάζουν και έδιναν σε ανοιχτούς διαγωνισμούς (με την χαμηλότερη τιμή αλλά και ποιότητα υπηρεσιών) σε εξωτερικά συνεργεία.
   Αποτέλεσμα το συνεργείο είχε μαύρη εργασία (λόγω κόστους) με εργάτες ευτελούς μεροκάματου ίσως (αν όχι σίγουρο) και χωρίς άδειες εργασίας. Εντελώς ανίκανους.
   Και εργαλεία τα φτηνότερα και πλέον ακατάλληλα για εργασίες (ψώνιζαν από σούπερ μάρκετ !!!!!).
   Οι δε ΔΥ τεχνίτες όχι απολυμένοι αλλά έπιναν το καφεδάκι τους αραχτοί μέχρι την σύνταξη.
   Ένας από τους λόγους που έκλεισα την επιχείρηση μου.
   Δεν είναι μόνο Ελληνική νοοτροπία και φαινόμενο. Είναι παγκόσμια πολίτικη βλακεία σκέψης εξόδων.
   Επειδή είχα πάει παλιότερα Παρίσι και είδα τα πλήθη από τις αποικίες τους (καλά αυτοί έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους). Πολίτες Γάλλοι κακομοίρηδες καμπουριασμένοι στο μετρό από το αδιέξοδο της ζωής τους
   Είναι ένας από τους λόγους που διαφωνήσαμε γιατί θα έρθει η στιγμή που θα σε πετάξουν εκτός από την εργασία σου και την θέση σου θα πιαση ο ανθρωπισμός σου με τα μισά λεφτά της πείνας (αυτοί που ζούνε στοιβαγμένοι σε ένα διαμέρισμα και στέλνουν το περίσσευμα στην χώρα τους και δεν γνωρίζεις από που κρατάει η σκούφια τους η αν είναι εγκληματίες στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ).

 6. ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΚΑΝΙΣΗ ΣΕ ΕΝΑ
  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  ΕΣΚΕΜΕΝΟΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ
  ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙ
  ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ
  ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο(ΚΑΚΟΣ) ΘΑ ΕΙΔΩΜΕΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

  0

 7. avatar nikolakis2

  Η Παναγία η δακρυβρεχτισα-πυροσβεστησα έσβησε τη φωτιά με τα δακρυα της.Να στηθεί άγαλμα για χάρη της οπού θα κλαίει κάθε 15 Απριλίου και να πηγαίνουν οι πιστοι απ ολη την Ευρώπη για να αφήνουν τα λεφτά τους εκεί για να χτιστεί ακόμα με μεγαλύτερη μεγαλοπρεπεια το σπιτι της.Λενε ηδη οτι οποια κοπελα που δε μπορεί να κανει παιδί μολις προσκυνάει θα αποκτά διδυμα.Οποιος νεος θελει να .παντρευτει προσκυνα και βρισκει γυναιακ κτλ κτλ.Η πιστη ειναι ολοζωντανη-Μη ξεχασετε να χτισετε και ξενοδοχεια γιατι προβλεπεται αυξηση των ιερων δρομολογιων προς την Παναγια την πυροσβεστισα.Ηδη μαζεψε 350 εκατομμυρια απο δωρεες η παναγιτσα δακρυβρεχτισα-πυροσβετισα.Δωστε λεφτα δωστε να ξαναχτιστει η Μασονοεκκλησια ,ναος της Ισιδας.Οποιος ξερει τι ειναι αυτος ο ναος και τι γινοταν εκει κατα το μεσαιωνα, καταλαβαινει.

  1. avatar Αλέξανδρος Μανωλάκος

   Και κατι ακομα nikolakis2 αλλαξε ψευδωνυμο γιατι ακομα και σε αυτο... δευτερος ερχεσαι

  2. avatar Αλέξανδρος Μανωλάκος

   Ρε ΝικολΑΚΙ... αντι να κανεις ανανεωση αυτων που εγραψες νωριτερα με νεες σαλτσες δε πας σα καλο παιδακι νικολακι να παιξεις κανα οργανο που σιγουρα το παιζεις καλα και εντατικα;;; Γιατι στο γραψιμο ανταγωνιζεσαι το power of love

  3. avatar Μπράβο σου

   Νικολάκι και εσυ στο Μεσαίωνα ζης ακόμη

  4. avatar Μστ

   Φιλαράκι όλοι στο site γνωρίζουν ότι είμαι άθεος και αναρχοκομμούνι...Το συγκεκριμένο κτίριο το είχα επισκεφτεί πριν καμιά 25αριά χρόνια και δε το είδα ποτέ ως ναό του χριστιανισμού που φέρνει χρήμα, αλλά ως ένα αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής που σου μένει αξέχαστο.!!

  5. avatar Για αυτό

   Σε λένε νικολακι

 8. avatar w00ttt

  https://pics.me.me/and-weare-off-to-the-comments-section-lets-see-what-43874586.png

 9. avatar ανθρωποι του

  μακρον εβαλαν την φωτια για να αλλαξει η πολιτικη ατζεντα και να ξεχαστει το κινημα των κιτρινων γιλεκων

  1. avatar Sg

   Καλή η προσπάθεια κ πιασάρικη αλλά δεν.
   Κ μια που απαντώ να σου πω ότι κανένας πολιτικός κ για κανένα λόγο δε θα ήθελε να συνδέσει τη θητεία του με την καταστροφή ενός τέτοιου μνημείου.

 10. avatar Ζικο

  Ενα εξαιρετικο μνημειο καηκε (ευτυχως οχι ολοκληρωτικα). Ολοι στεναχωρηθηκαμε ΑΛΛΑ, εναι και αξιοι της τυχης τους. Θα επρεπε να το προσεχαν καλυτερα και τα μετρα ασφαλειας να ηταν τερατωδη. Καμια δικαιολογια. Ας ελπισουμε να το ξαναφτιαξουν. Πεταμενα λεφτα με την εννοια οτι θα μπορουσαν να τα ειχαν γλυτωση. Οι αγγλοι παντως ξαναφτιαξανε το Cutty Sark μτετα την φωτια.

 11. avatar κτίριο είναι

  θα το ξαναφτιάξουν. Μακάρι να έδειχναν τόσο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους.

  1. avatar κοινωνικομεριζματιαρης εισαι

   σου δειχνουν το φεγγαρι ψηφιζεις αλεξη

 12. avatar niaki34

  Δεν ξερω γιατι και πως εγινε...το μονο που θα πω ειναι οτι η ομορφια αυτού του ναου ηταν απαραμιλλη.Τοση λεπτομερεια,τοση επιβλητικότητα.Μακραν το ωραιοτερο (αν οχι το μονο ουσιααστικό)αξιοθεατο του Παρισιού.Με λυπησε βαθυτατα αυτη η ειδηση.Ευχομαι την επομενη που θα την ξαναδω να ειναι οπως την ξερω και τη θυμαμαι.Κριμα...

 13. avatar nikolakis2

  Η Παναγία η δακρυβρεχτισα-πυροσβεστησα έσβησε τη φωτιά με τα δακρυα της.Να στηθεί άγαλμα για χάρη της οπού θα κλαίει κάθε 15 Απριλίου και να πηγαίνουν οι πιστοι απ ολη την Ευρώπη για να αφήνουν τα λεφτά τους εκεί για να χτιστεί ακόμα με μεγαλύτερη μεγαλοπρεπεια το σπιτι της.Λενε ηδη οτι οποια κοπελα που δε μπορεί να κανει παιδί μολις προσκυνάει θα αποκτά διδυμα.Οποιος νεος θελει να .παντρευτει προσκυνα και βρισκει γυναιακ κτλ κτλ.Η πιστη ειναι ολοζωντανη-Μη ξεχασετε να χτισετε και ξενοδοχεια γιατι προβλεπεται αυξηση των ιερων δρομολογιων προς την Παναγια την πυροσβεστισα

  1. avatar Nikath13

   Αφού έκλαψε για να σβήσει η φωτιά, μπας και να έκλαιγε για τον βαριά τραυματισμένο πυροσβέστη;

  2. avatar Lxi

   Ni-kolaki δικαίωμα σου να πιστευεις λιγο, πολύ ή καθολου ή και ακόμη να εισαι μουσουλμανος ή οτιδήποτε αλλο , αλλα νομιζω οτι δεν εχεις κανενα δικαιωμα να χλευαζεις την οποια πίστη των συνανθρωπων σου.!!

  3. avatar Αλέξανδρος Μανωλάκος

   Nikolakis2 για σενα παλι κανεις δε θα δακρυβρεξει, γιατι θα εισαι παντα αυτο που λεει το ονομα σου... ενας απλος νικολακης!

 14. avatar πατρικ1

  η παναγιτσα εβαλε το χερι της και εσωσε την εκκλησια απο ολοκληρωτικη καταστροφη.

 15. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  αν γινοταν στον παρθενωνα θα ειχατε λυσσαξει να φατε τον τσιπρα. ζωα.

 16. avatar η δουρου

  να αναλαβει την ευθυνη κ να παραιτηθει

  1. avatar advouk7

   Ο γνωστος βαρεμενος που πολιτικοποιει οτι βλεπει;

 17. avatar Οκ4

  Εγω γιατι ειμαι λιγο καχυποπτος λεω οτι με τοσους μουλσουμανους και με τετοιο μισος που κουβαλουν για εμας και τον σταυρο μηπως λεω μηπως κανα χερι καταλαθος αλλα και να το ηθελε κιολας μηπως!!

  1. avatar Nikath13

   Είσαι όμως ντετέκτιβ το βρήκες αμέσως μπράβο

  2. avatar Dassia

   Γιατί οι Έλληνες δεν κουβαλούν μίσος? Για κοίτα λίγο τη κακία των ομοεθνών σου

   1. avatar Αρρ

    Κι εσύ να κοιτάξεις την κακία των δικών σου

   2. avatar Κώστακησ

    Εσύ πάντως πρέπει να έχεις μεγάλο πρόβλημα με τους Έλληνες

  3. avatar Έλληνας βαπτισμένος χριστιανός

   Η ζημιά που έκανε ο χριστιανισμός στον Ελληνικό πολιτισμό είναι ασύγκριτη.

   1. avatar Sg

    Δίκιο έχεις ρε φίλε αλλά είναι άσχετο αυτό που γράφεις.

  4. avatar advouk7

   7 η ωρα το απογευμα και με εργασιες συντηρησης εν εξελιξει, λιγο χλωμο...

  5. avatar Donsel

   Γιατι εισαι ηλιθιος

 18. avatar greg

  τι εθνικοτητα ηταν οι εργατες....καλο εεεε................

 19. avatar Αν ήταν τζαμί…

  δεν θα μιλούσαν για ατύχημα. Καθόλου ύποπτο δηλαδή ότι η πυρκαγιά έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση εργατών τη βδομάδα πριν το Πάσχα. Πείτε μου πιο συνεργείο συντήρησης μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς στον 21ο αιώνα κάνει ένα τέτοιο λάθος; Γιατί δεν δείχνουν τι εθνικότητα/καταγωγή είχαν τα «μαστορια» που έκαναν αυτές τις εργασίες; Αυτος ο καθεδρικος επιβίωσε δυο παγκοσμιους πολεμους και ολη την αναμπουμπουλα 9 σχεδόν αιώνων και τώρα γίνεται ένα ατύχημα με όλα τα σύγχρονα μέσα πυροσβεσης εν έτη 2019; Αυτό φοβάμαι είναι ένα νέο είδος τρομοκρατικής επίθεσης που θα βλέπουμε από εδώ και πέρα, καλό είναι να αρχίσετε να το συνηθίζετε...

  1. avatar SCULLYXL5

   ΣΩΣΤΑ ΦΥΓΑΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΕ Η ΦΩΤΙΑ ΥΠΟΠΤΟ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  2. avatar Rotten

   Βουδιστές εξτρεμιστες το έκαναν... Βραβείο Σερλοκ Χολμς στο κύριο παρακαλώ....

 20. avatar spk

  γινόντουσαν εργασίες στο εσωτερικό κάτι ξεχάστηκε ανοιχτό και προκλήθηκε πυρκαγιά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει