Ο διάσημος καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Δευτέρας, σε μία καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στο κτίριο, ενώ μάχη δίνεται για να σωθούν πολύτιμα έργα τέχνης.

Ακολουθούν πέντε στοιχεία για τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που το 2013 συμπλήρωσε 850 χρόνια ζωής:

– Ο θεμέλιος λίθος του καθεδρικού ναού τοποθετήθηκε το 1163, επί βασιλείας του Λουδοβίκου του 7ου, καθώς η μεσαιωνική πόλη του Παρισίου γινόταν όλο και μεγαλύτερη και σημαντικότερη, ως πολιτικό και οικονομικό κέντρο του βασιλείου της Γαλλίας.

– Η κατασκευή της εκκλησίας, όπως αναφέρει το Reuters, συνεχίστηκε για τον επόμενο αιώνα περίπου, ενώ σημαντικά έργα αποκατάστασης και προσθήκες έγιναν τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Τα γλυπτά και τα βιτρό του κτιρίου αναπαριστούν εικόνες και διδάγματα από την Βίβλο.

– Κυρίαρχο ρόλο στην αρχιτεκτονική του κτιρίου διαδραματίζουν τα δύο καμπαναριά της εκκλησίας. Η μεγαλύτερη από τις δύο καμπάνες, η λεγόμενη bourdon, αποκαλείται «Εμανουέλ».

– Στα 387 σκαλοπάτια προς τα καμπαναριά, οι επισκέπτες έβλεπαν τις χίμαιρες, μυθικά πλάσματα που αποτελούνταν από δύο ή περισσότερα ζώα. Το πιο διάσημο τέτοιο γλυπτό, το γκαργκόιλ Stryge, βρίσκεται στην κορυφή του καθεδρικού, παρακολουθώντας από ψηλά το Παρίσι με το κεφάλι στα χέρια του.

– Ο Βίκτωρ Ουγκώ χρησιμοποίησε τον καθεδρικό ναό ως το σκηνικό για το μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων», που έγραψε το 1831. Ο Κουασιμόδος, ο κεντρικός χαρακτήρας, εμπνέει τρόμο στους Παριζιάνους λόγω του παραμορφωμένου προσώπου του, και βρίσκει καταφύγιο στην εκκλησία, όπου εργάζεται ως κωδωνοκρούστης. Τον Κουασιμόδο έχουν υποδυθεί ηθοποιοί του Χόλιγουντ, όπως ο Τσαρλς Λότον, ενώ το έργο έχει γίνει και ταινία κινουμένων σχεδίων από την Ντίσνεϊ.