Μυστηριώδη φώτα εμφανίστηκαν στον νορβηγικό ουρανό το Σάββατο, προκαλώντας προβληματισμό στους ντόπιους και πυροδοτώντας εικασίες για πιθανή δραστηριότητα UFO.

Η εξήγηση όμως για το φαινόμενο των ασυνήθιστων έγχρωμων νεφών ήταν πιο απλή και πεζή.

Όπως αναφέρει το RT, δύο πορτοκαλί κουκίδες εμφανίστηκαν στον ουρανό, τις οποίες ακολούθησαν διαστελλόμενα λαμπερά σύννεφα με μωβ και πράσινα φώτα, που έκαναν το Βόρειο Σέλας να ωχριά.

Στην πραγματικότητα το φεστιβάλ φωτός ήταν μέρος ενός πειράματος που χρηματοδοτεί η NASA σχετικά με τη ροή των σωματιδίων στην ιονόσφαιρα, το οποίο έχει στόχο να διαπιστώσει τη σχέση της ενέργειας που εξέρχεται και εισέρχεται στη γεώσφαιρα με το Σέλας.

Η ιονόσφαιρα είναι το στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης που ιονίζεται από την ηλιακή και την κοσμική ακτινοβολία και βρίσκεται περίπου 75-1000 χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη μας.

«Έμοιαζε με επίθεση εξωγήινων» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Η NASA εκτόξευσε δύο πυραύλους για να υπολογίσει τη θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική πυκνότητα. Αυτοί χρησιμοποιούν ανιχνευτές που εμπεριέχουν χημικά στοιχεία, τα οποία ιονίζονται όταν εκτεθούν στο φως του ήλιου.

Μάλιστα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει προγραμματίσει να εκτοξεύσει άλλους επτά πυραύλους στη Νορβηγία τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε ανάλογα φαινόμενα αναμένεται να παρατηρηθούν.