Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση δικαστή για το «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» ενός άνδρα να κάνει σεξ με τη σύζυγό του.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το σχόλιο ανήκει στον δικαστή Hayden, στον οποίο ζητήθηκε να εκδώσει δικαστική εντολή που θα εμποδίζει έναν άνδρα να έρθει σε σεξουαλική επαφή με της επί 20 χρόνια σύζυγό του, επειδή ενδέχεται εκείνη να μην είναι σε θέση πλέον να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Η υπόθεση έφτασε στο Κεντρικό Οικογενειακό Δικαστήριο του Λονδίνου, αρμόδιο για την προστασία των δικαιωμάτων στον θεσμό, που χειρίζεται υποθέσεις στις οποίες άτομα δεν έχουν την πνευματική ικανότητα να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις, από δικηγόρους κοινωνικής υπηρεσίας.

Η υπόθεση αφορά την επιδεινούμενη κατάσταση μίας γυναίκας, η οποία έχει μαθησιακές δυσκολίες.

Οι εκπρόσωποι της κοινωνικής υπηρεσίας θεωρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το αν θέλει να κάνει σεξ, συνεπώς δεν μπορεί ελεύθερα να δώσει τη συγκατάθεσή της. Δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι ένας δικαστής θα έπρεπε να απαγορεύσει στον σύζυγό της να συνεχίσει να έχει σεξουαλική επαφή μαζί της, προκειμένου η γυναίκα να μην υποστεί βιασμό.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης τη Δευτέρα από τον δικαστή Hayden, ειπώθηκε ότι ο άνδρας είναι πρόθυμος να δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει ξανά σεξ με τη σύζυγό του.

Ωστόσο, ο δικαστής τόνισε ότι ήθελε να εξετάσει λεπτομερειακά τα στοιχεία και να ακούσει τα επιχειρήματα των δικηγόρων που εκπροσωπούν τη γυναίκα, τον σύζυγό της και την κοινωνική υπηρεσία, πριν να πάρει απόφαση.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ενδέχεται ο άνδρας να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο φυλάκισης αν εκδοθεί δικαστική εντολή, ώστε να μην συνευρεθεί σεξουαλικά με τη σύζυγό του και ότι μια η τήρηση της εντολής είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο πιο προφανές, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα από το να μπορεί ένας άνδρας να κάνει σεξ με τη σύζυγό του, αλλά και το δικαίωμα του κράτους να το επιτηρεί» είπε. «Θεωρώ ότι δικαιούται να επιχειρηματολογήσει στο δικαστήριο».

Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Thangam Debbonaire «πιάστηκε» από το μισό σχόλιο του δικαστή, γράφοντας στο Twitter: «Αυτό νομιμοποιεί τον μισογυνισμό και το μίσος για τις γυναίκες. Το να δηλώνει ένας δικαστής “δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα πιο προφανές θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου από το να μπορεί ένας άνδρας να κάνει σεξ με τη σύζυγό του”. Κανένας άνδρας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει νομικό δικαίωμα να επιμένει στο σεξ. Μη συγκατάθεση=βιασμός».