Οι ιρανοί όμηροι που κρατούνταν από σύρους αντάρτες έφθασαν σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Σέρατον στον κέντρο της Δαμασκού, όπου τους περίμενε ο πρεσβευτής του Ιράν Μοχαμάντ Ρεζά Σιμπανί.

Ο πρεσβευτής και η αντιπροσωπεία του επρόκειτο να δώσουν στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου. Οι όμηροι έφθασαν επιβαίνοντας σε έξι μικρά λεωφορεία και φαίνονταν καταπονημένοι, αλλά σε καλή υγεία.

Οι αντάρτες δέχθηκαν να απελευθερώσουν τους 48 ιρανούς ομήρους που κρατούσαν εδώ και περισσότερο από πέντε μήνες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από το καθεστώς άνω των 2.000 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται «σημαντικές προσωπικότητες», σύμφωνα με τον Άχμεντ αλ Χάτιμπ, τον αρχηγό του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ανταρτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού για την περιφέρεια της Δαμασκού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόκειται για τη σημαντικότερη ανταλλαγή κρατουμένων από την αρχή της σύγκρουσης, πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ανταλλαγή ανακοινώνεται δημοσίως και πρόκειται για μια χειρονομία χωρίς προηγούμενο εκ μέρους της Δαμασκού υπέρ του στενότερου συμμάχου της, της Τεχεράνης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε προηγουμένως ανακοινώσει πως «οι 48 ιρανοί προσκυνητές απελευθερώθηκαν», χωρίς να διευκρινίσει πότε ούτε υπό ποιες συνθήκες έλαβε χώρα η απελευθέρωση αυτή.

Οι Ιρανοί είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο στη Δαμασκό από ανταρτικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν υποστηρίξει πως οι συλληφθέντες είναι μέλη του επίλεκτου ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Η Τεχεράνη το αρνήθηκε, λέγοντας πως πρόκειται για σιίτες προσκυνητές που ήθελαν να επισκεφθούν ένα ιερό στη Συρία, πριν αναγνωρίσει πως υπήρχαν μεταξύ τους «συνταξιούχοι» Φρουροί της Επανάστασης.

Εκπρόσωπος της τουρκικής ισλαμικής ανθρωπιστικής οργάνωσης IHH είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι συριακές αρχές αποφάσισαν να απελευθερώσουν 2.130 κρατούμενους πολίτες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των 48 Ιρανών από τους αντάρτες.