Δικαστήριο της Μάλτας απήγγειλε σήμερα κατηγορίες εναντίον τριών εφήβων μεταναστών για πειρατεία σε ένα μικρό δεξαμενόπλοιο του εμπορικού Ναυτικού, το οποίο τους διέσωσε μαζί με άλλους στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Οι τρεις, οι οποίοι δήλωσαν αθώοι, βρίσκονται ανάμεσα στους 108 Αφρικανούς, οι οποίοι διασώθηκαν αυτή την εβδομάδα από το δεξαμενόπλοιο El Hiblu. Κατηγορούνται ότι την Τετάρτη απείλησαν το πλήρωμα στην προσπάθειά τους να υποχρεώσουν το σκάφος να τους μεταφέρει στη Μάλτα και όχι πίσω στη Λιβύη.

Μαλτέζοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και το συνόδευσαν μέχρι το λιμάνι της Βαλέτας χθες Πέμπτη.

Οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας 15, 16 και 19 ετών–ένας από αυτούς είναι από την Ακτή του Ελεφαντστού και οι άλλοι δύο από την Γουινέα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την μαλτέζικη νομοθεσία, η παράνομη ανάληψη του ελέγχου ενός πλοίου θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από επτά χρόνια έως και ισόβια κάθειρξη.

Πάντως, όπως μεταδίδει το DPA επικαλούμενο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Malta, η αστυνομία έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του καπετάνιου του δεξαμενόπλοιου και δεν μπορεί να αποκλείσει ο καπετάνιος να ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τον έλεγχο του σκάφους ώστε να λάβει άδεια να μεταβεί στη Μάλτα.

Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι οι διασωθέντες μετανάστες είχαν απειλήσει να πηδήξουν στη θάλασσα αν το πλοίο δεν άλλαζε πορεία και δεν κατευθυνόταν προς την Μάλτα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.