Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καταδικάστηκε να αποζημιώσει τα θύματα ενός παιδεραστή ιερέα

O 88χρονος σήμερα κληρικός καταδικάστηκε για πλήθος κακοποιήσεων πίσω στο 1980 και 1990


ΚΟΣΜΟΣ
21:16
27/03/2019
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καταδικάστηκε να αποζημιώσει τα θύματα ενός παιδεραστή ιερέα
loading

Εφετείο της Χιλής καταδίκασε σήμερα τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να αποζημιώσει τα τρία θύματα του ιερέα Φερνάντο Καραντίμα, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων.

Με την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, η Εκκλησία καλείται να πληρώσει 100 εκατομμύρια πέσος (περίπου 130.000 ευρώ) σε καθένα από τα θύματα του Καραντίμα, τον Χουάν Κάρλος Κρους, τον Χοσέ Άντρες Μουρίγιο και τον Τζέιμς Χάμιλτον. Και οι τρεις υποστήριζαν ότι ο ιερέας τους κακοποίησε πριν από δεκαετίας και ότι η Εκκλησία συγκάλυψε την υπόθεση.

Ο 88χρονος Καραντίμα, που σήμερα ζει σε γηροκομείο, κρίθηκε ένοχος το 2012 από δικαστήριο του Βατικανού για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και αποσχηματίστηκε. Δεν του είχε ασκηθεί δίωξη στη Χιλή επειδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Η Χιλή συγκλονίζεται εδώ και πολλούς μήνες από αλλεπάλληλα σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας. Το περασμένο Σάββατο ο πάπας Φραγκίσκος έκανε δεκτή την παραίτηση του αρχιεπισκόπου του Σαντιάγο, καρδινάλιου Ρικάρντο Εζάτι, 77 ετών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι κάλυπτε τους ιερείς σε βάρος των οποίων είχαν γίνει καταγγελίες. Ο Εζάτι είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Μάιο του 2018, μαζί με τους υπόλοιπους 34 επισκόπους της Χιλής, όμως ο πάπας έχει κάνει δεκτές μέχρι στιγμής μόνο επτά παραιτήσεις.

Οι χιλιανές αρχές έχουν ερευνήσει μέχρι τώρα περίπου 120 καταγγελίες για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται 167 αξιωματούχοι της Εκκλησίας ή υπάλληλοί της.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει