Γιατί οι εξωγήινοι παραμένουν άφαντοι

Κορυφαίοι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις


ΚΟΣΜΟΣ
10:44
19/03/2019
Γιατί οι εξωγήινοι παραμένουν άφαντοι
22
loading

Εάν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί στο σύμπαν γιατί δεν έχουμε κάνει ακόμη επαφή μαζί τους, με δεδομένο ότι μερικοί τουλάχιστον από αυτούς θα είναι εύλογα πολύ πιο εξελιγμένοι από την ανθρωπότητα;

Στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να δώσουν απάντηση κορυφαίοι επιστήμονες από διάφορα πεδία -αστροφυσικοί, αστρονόμοι, κοινωνιολόγοι, βιολόγοι, ψυχολόγοι, ιστορικοί και άλλοι- που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι, στο μουσείο επιστημών Cite des Sciences et de l'Industrie.

Μεταξύ τους βρέθηκε κι ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Νικόλας Πράντζος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού.

Η διεπιστημονική συνάντηση διοργανώθηκε από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό επιστημονικό οργανισμό METI International (Messaging Extraterrestrial Intelligence), που είναι αφιερωμένος στην προσπάθεια επικοινωνίας με μια εξωγήινη νοημοσύνη μέσω μετάδοσης ραδιοσημάτων σε άλλα άστρα, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα έλθει απάντηση.

Το ΜΕΤΙ, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό κέντρο του βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα, υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου αστεροσκοπείων για την οπτική αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (Search for Extraterrestrial Intelligence-SETI).

«Φαίνεται πως μολονότι οι ραδιοεπικοινωνίες παρέχουν ένα φυσικό μέσο για την αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών με ηλικία μικρότερη από λίγες χιλιετίες, οι αρχαιότεροι πολιτισμοί θα έχουν μάλλον αναπτύξει εκτεταμένα προγράμματα διαστρικού αποικισμού, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουν αδιάψευστα στοιχεία, είτε υπέρ είτε κατά της ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης, στη διάρκεια της ζωής τους», όπως εκτιμά ο Ν.Πράντζος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΕΤΙ.

Κάθε δύο χρόνια το METI International, που δημιουργήθηκε το 2015 από τον Αμερικανό αστροβιολόγο Ντάγκλας Βάκοχ, διοργανώνει μια επιστημονική συνάντηση στο Παρίσι στο πλαίσιο των εργαστηρίων του με τίτλο «Τι είναι ζωή; Μια εξωγήινη προοπτική».

Πολλές διαφορετικές απαντήσεις έχουν δοθεί στο λεγόμενο «Παράδοξο του Φέρμι», στο γιατί δηλαδή οι εξωγήινοι είναι… άφαντοι. Μια πιθανότητα είναι ότι παραμένουν σιωπηλοί φοβούμενοι μήπως η επαφή μαζί τους επηρεάσει αρνητικά την ανθρωπότητα. Μια άλλη ότι η νοημοσύνη τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας, οπότε είναι αδύνατη η επαφή λόγω ασυμβατότητας.

Υπάρχει και η λεγόμενη «υπόθεση του ζωολογικού κήπου», που επίσης εξετάσθηκε στο Παρίσι. «Ίσως οι εξωγήινοι παρακολουθούν τους ανθρώπους στη Γη, όπως εμείς κάνουμε με τα ζώα στο ζωολογικό κήπο. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε τους γαλαξιακούς φύλακες να αποκαλύψουν τον εαυτό τους», όπως είπε ο Βάκοχ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΜΕΡΙ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος πρότεινε μια πιο ενεργητική πρωτοβουλία, πέρα από την παθητική αναζήτηση και αναμονή τύπου SETI, που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε «αν πηγαίναμε στο ζωολογικό κήπο και ξαφνικά μια ζέβρα γυρνούσε προς το μέρος μας, μας κοιτούσε στα μάτια και άρχιζε να σχηματίζει μια σειρά από πρώτους αριθμούς με την οπλή της, αυτό θα εγκαθίδρυε μια ριζικά διαφορετική σχέση ανάμεσα σε μας και στη ζέβρα, οπότε θα νιώθαμε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τους εξωγήινους, μεταδίδοντας στα γειτονικά άστρα μια σειρά από ισχυρά, εσκεμμένα και πλούσια από πληροφορίες ραδιοσήματα».

Όμως η Ντανιέλ Μπριό, αστροφυσικός του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, αντέτεινε ως «η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι οποιαδήποτε συνάντηση ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς είναι επικίνδυνη και για τους δύο. Γνωρίζοντας κάτι τέτοιο, οι πολιτισμένοι εξωγήινοι δεν θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας».

«Φαίνεται πιθανό πως οι εξωγήινοι έχουν επιβάλει μια "γαλαξιακή καραντίνα", επειδή συνειδητοποιούν ότι θα ήταν πολιτισμικά καταστροφικό για μας το να μάθουμε για την ύπαρξη τους», εκτίμησε ο Ζαν-Πιέρ Ροσπάρ, επίτιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Αγρονομικών Ερευνών της Γαλλίας.

«Δεν υπάρχει λόγος να νομίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν φθάσει το υψηλότερο δυνατό γνωσιακό επίπεδο. Ακόμη υψηλότερα επίπεδα μπορεί να εξελιχθούν στη Γη στο μέλλον και ήδη μπορεί να είναι πραγματικότητα αλλού στο σύμπαν», πρόσθεσε.

Ο αστροφυσικός Ρολάν Λεούκ της γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και ο παλαιοντολόγος Ζαν-Σεμπαστιάν Στεγέρ του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους κατά πόσο οι άνθρωποι θα έχουν πολλά κοινά με τις εξωγήινες μορφές ζωής.

Όπως είπε ο πρώτος, «το περιβάλλον ενός εξωπλανήτη θα επιβάλει τους δικούς του κανόνες, συνεπώς υπάρχει μια τεράστια γκάμα πιθανών μορφολογιών», που θα μπορούσαν να έχουν οι εξωγήινοι. Όπως τόνισε, «έχουμε ένα μόνιμο ανθρωποκεντρισμό στην κατανόηση και περιγραφή της εξωγήινης ζωής».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Μαριαμ

  Σε πρόσφατο άρθρο που διάβασα,θεωρείται σίγουρη η παρουσία εξωγήινων όντων και μάλιστα μια ομάδα αυτών διατηρεί μυστική βάση στην αθέατη πλευρά της σελήνης η οποία στρατολογει και χρησιμοποιεί ανθρώπινα όντα ως σκλάβους...Και μάλιστα ίσως είναι και αιτία τόσων μυστηριωδων ανθρωπίνων εξαφανισεων...Ιστορίες συνομωσίας ή πιθανή αλήθεια για κάποιους;

  1. avatar ;;;;

   Fox Mulder, εσύ;;;

 2. avatar Zlatan

  Γιατί δεν απλά δεν υπάρχουν...

  1. avatar ας το αναπτύξουμε λιγάκι το σκεπτικό σου

   Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο δικό μας γαλαξία περίπου 300.000.000.000 άστρα.
   Κάθε άστρο έχει γύρω του μέσο όρο 4 πλανήτες και 5 δορυφόρους δηλαδή σύνολο 9.
   Στο δικό μας σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον 200.000.000.000 γαλαξίες.
   Οπότε έχουμε και λέμε 9*300.000.000.000*200.000.000.000 ίσον με 540.000.000.000.000.000.000.000 πλανήτες στο δικό μας σύμπαν.
   Το νούμερο είναι ακατανόητα μεγάλο για το δικό μας μυαλό, μιλάμε για εξάκις εκατομμύρια.
   Βάση πιθανοτήτων είναι αδύνατον να είμαστε μόνοι μας, έτσι απλά.

   1. avatar Μαθηματικός

    Φίλε, μάλλον από Μαθηματικά, επιστημονικό τρόπο σκέψης και ορθογραφία χάνεις. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Π.χ. Βρίσκεσαι σε μια τεράστια σκοτεινή αίθουσα. Γνωρίζεις όμως ότι στο σπίτι σου, μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο μπορούν, να παρευρίσκονται ακόμα και τέσσερα άτομα, την ίδια στιγμή. Άρα, βάσει (πρόσεξε την ορθογραφία) πιθανοτήτων, κατά το σκεπτικό σου, βρίσκονται μέσα στην τεράστια σκοτεινή αίθουσα και άλλα άτομα. Και πού το ξέρεις; Με ποιον τρόπο έγιναν αντιληπτά στις αισθήσεις σου; Δεν θέλω να πω ότι είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί, αλλά απλώς ότι τα πολλά μηδενικά που αράδιασες δεν αποδεικνύουν τίποτα. Μάθε να σκέφτεσαι επιστημονικά. Πιθανόν να υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί. Μέχρι να τους ιχνηλατήσουμε, θα λέμε ΠΙΘΑΝΟΝ

 3. avatar Η μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα είναι αυτή του φωτός

  είπε κάποτε ο Αινστάιν. Ας μου εξηγήσει κάποιος, γιατί όλοι αυτοί οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο!! ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί έχουν αναπτύχθεί σε τέτοιο βαθμό, που υπερβαίνουν τους κανόνες της φυσικής, όπως την ξέρουμε. Γιατί να μπορούν (και να θέλουν) να ταξιδέψουν εκ. έτη φωτός;
  Άλλο το ερώτημα αν υπάρχει ζωή εκεί έξω, άλλο το ερώτημα πόσο αναπτυγμένοι είναι και άλλο το ερώτημα αν θέλουν να έχουν καμιά σχέση μαζί μας. Αυθαίρετα, επιστήμονες.... απαντάνε χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο..

  1. avatar ΓIΑΝΝΗΣ

   Τα ίδια δε λένε και για το Μπινγκ Μπανγκ αλλά και για τη θεωρια του Νταργουίν ; Τα θεωρήματα δε αυτά οποιον φοιτητη και να ρωτήσεις τα νομίζει αποδεδειγμένα και γεγονότα ντε φάκτο και όχι απλές θεωρίες . Τρέχα γυρευε αδερφέ , μια γρήγορη απάντηση να διώξουμε κατι που μας απασχολεί , κάτι ανεξήγητο, ο ανθρωπος δεν έφτιαξε ποτες του τίποτε , απλά ανακάλυψε , επονόμασε ουσίες , αέρια,υλικά και συμβάντα του κοσμοχώρου όπως ο αερας το κενό το οξυγόνο το σίδηρο και ο χρόνος , γέννησε παιδιά βάσει του προυπάρχοντος τρόπου αναπαραγωγής , ούτε δημιούργησε ούτε εφηύρε ποτές του, μια όμορφη μελωδία σε κάποιο μουσικό κομματι απλά την ανακάλυψε τυχαία στον πανέμορφο κόσμο της μουσικής , δώρο των Μουσών , Επιστήμη λέγανε και την μεγαλύτερη απο τις αδερφούλες αυτές , τώρα θα μου πείς πιστεύω σε αυτά ; Ε όσο αληθινά μπορεί να ειναι τα του δαρβίνου και του αηνσταην και τα περι εξωγηινων άλλο τόσο μπορει να είναι και αυτά

   1. avatar δεν έχεις καμμια σχέση με την επιστημη ε;

    Δυστυχώς κάθε παροιμία έχει μια βάση
    45 Γιαννηδες ...

   2. avatar advouk7

    Ειναι ατοπο να προσπαθεις να αποδειξεις μια θεωρια διοτι χρειαζεσαι απειρα πειράματα. Αυτο που κανει η επιστημονικη μεθοδος ειναι η προσπαθεια καταρριψης μιας θεωρίας. Η θεωρία του Δαρβινου για εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής εχει αντέξει την εν λόγω διαδικασία για περισσότερο από 150 χρονια καθιστώντας τη τη μακροβιότερη θεωρία. Τα στοιχεία υπέρ της είναι συντριπτικά πολλά με αποτέλεσμα να έχει εγκαθιδρυθει ως ένα γεγονός πάρα ως θεωρία.

  2. avatar Απλη ερώτηση

   θελετε να μας πειτε που ακριβως το λεει αυτο ο αινσταιν?

 4. avatar Άσε ρε

  Ενώ εάν επικοινώνησουν θα μας το ανακοινώσουν.

 5. avatar Εν Κουλη…..

  Ο Κουλης τους μιλαει.....τους Βλεπει κιολας γιαυτο ειναι ετσι ζαβο......

  1. avatar advouk7

   Πολιτικές γνώμες σε επιστημονικά άρθρα είναι σαν να μιλάς για ζώδια με αστρονόμους

 6. avatar innotrading

  γιατί θα είναι εύλογα πιο εξελιγμένοι από εμάς και όχι πιθανών πιο εξελιγμένοι?

 7. avatar grekb

  Μολις ανακαλυψουμε εξωγηινους και μας φυγει το κομπλεξ, μετα θα κανουμε οτι μπορουμε εμεις για να μην μας βρισκουν εξωγηινοι. Οπως εκαναν και οι ιθαγενεις της αμερικης.

 8. avatar Μοναδικός ίσως

  είμαστε ο μοναδικός πολιτισμός σε αυτό το σύμπαν. Επειδή όμως υπάρχουν απειρα σύμπαντα, θα υπάρχουν και άπειροι πολιτισμοί. Απλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να μεταβούμε στα παράλληλα σύμπαντα που βρίσκονται είτε σε απόσταση ενός ατόμου από το δικό μας (κβαντικά συμπαντα), είτε σε τερατώδης αποστασεις πέραν του δικού μας (Μέγασυμπαν).

  1. avatar Tassos78

   Τοση σιγουριά

  2. avatar advouk7

   Γιατί μοναδικός; Λίγο εγωιστικό αν αναλογιστουμε τα δισεκατομμυρια άστρικα συστήματα του σύμπαντος. Απλά είναι μεγάλες οι αποστάσεις για επαφή.

   1. avatar ;;;;;;

    Ίσως να είναι και μεγάλο το ΨΕΜΑ!

   2. avatar Αγιοβασίλης

    Η ζωή ομορφαίνει με Αγιοβασίληδες, Σούπερμεν, Τσακ Νόρις, δράκους και νεράιδες. Αφού τόσο πολύ θέλετε να κοιμάστε με τη σκέψη στους εξωγήινους, δεν πειράζει, βάλτε και αυτούς στα παραμύθια σας. Μεγαλώσαμε ή έχουμε ακούσει από τους γονείς μας, με το \"Χαμένοι στο διάστημα\", \"Οδύσσεια του Διαστήματος\" και αν, θέλετε, το \"ο Καραγκιόζης στο φεγγάρι\". Καιρός να προσθέσετε και τους εξωγήινους. Κάποτε, τα παραμύθια περιελάμβαναν τεχνολογικές εξελίξεις, τερατώδεις για εκείνη την εποχή, ανιαρή πραγματικότητα για τη σημερινή. Δεν βλάπτει να ζείτε και εσείς ένα παρόμοιο παραμύθι με εξωγήινους. Για την ώρα όμως να έχετε την συναίσθηση ότι δεν είναι παρά ένα παραμύθι. Και ίσως κάποτε γίνει πραγματικότητα. Ποιος ξέρει;

 9. avatar Sigourney Weaver

  Empty my corner and turn to the band, vre little kittens...

 10. avatar επειδή το ανθρώπινο είδος

  είναι πρωτόγονο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει