Το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία μοιάζει να γίνεται ολοένα επικρατέστερο, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο [της αποχώρησης] χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μάας, προσάπτοντας στο πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας ότι «παίζει» αψήφιστα με «την ευημερία των πολιτών» και με την τύχη της «οικονομίας» της χώρας.

«Δυστυχώς, μπορώ μόνο να πω αυτή τη στιγμή ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο όσο πιο επαρκώς είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Φυσικά ελπίζουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των 17 προσεχών ημερών θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει «σπέκουλα» αλλά να «περιμένει την έκβαση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων» στη Βρετανία.

Κατά τον Χάικο Μάας, τα πάντα είναι πλέον «στα χέρια» της Βουλής των Κοινοτήτων, έπειτα από όλες τις παραχωρήσεις που επισήμανε ότι έκαναν οι Βρυξέλλες.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά χθες 12η Μαρτίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων· είχε ήδη απορριφθεί μια πρώτη φορά τη 15η Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει μολαταύτα διατεθειμένη να εξετάσει το ενδεχόμενο αίτημα του Λονδίνου να αναβληθεί το Brexit πέραν της προβλεπόμενης ημερομηνίας, της 29ης Μαρτίου.

Αλλά η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί «με ομοφωνία» από τους 27, μετά την εξέταση των «λόγων» που θα επικαλεστεί το Λονδίνο και της «διάρκειας» της αναβολής.