Το Κατάρ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στην απόφαση να αγοράσει από τη Ρωσία το πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Στην εν λόγω εν δυνάμει συμφωνία φέρεται να αντιτίθεται η Σαουδική Αραβία.

«Υπάρχει συζήτηση για προμήθεια ποικίλου ρωσικού εξοπλισμού, όμως δεν υπάρχει ακόμη συνεννόηση γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο (εξοπλισμό, τους S-400)», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αναφορικά με τους Σαουδάραβες ή με άλλες χώρες, δεν είναι δική τους δουλειά, είναι κυρίαρχη απόφαση του Κατάρ», δήλωσε προσθέτοντας πως μια τεχνική επιτροπή μελετά τις καλύτερες επιλογές για τις ένοπλες δυνάμεις της μικροσκοπικής, αλλά πλούσιας χώρας.

Ο υπουργός απάντησε με τη δήλωση αυτή σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde τον περασμένο Ιούνιο, πως ο σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας εκφράζοντας ανησυχία για συνομιλίες που ανέφερε πως διεξάγονταν ανάμεσα στην Ντόχα και τη Μόσχα σχετικά με τα συστήματα S-400.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ δήλωσε πως οι συνομιλίες του με τον Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ντόχα στο πλαίσιο περιοδείας του στον Κόλπο, κάλυψαν επίσης τη Συρία και τη Λιβύη.

Ο ίδιος επανέλαβε πως το Κατάρ δεν έχει ακόμη εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία, λέγοντας πως η χώρα αυτή, που έχει υποστεί ζημιές από τον πόλεμο, πρέπει να έχει μια πολιτική λύση και ηγεσία εκλεγμένη από τον λαό της. Απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα στη Λιβύη.