Ένα μυστικό σύστημα με κουδουνάκια, που προειδοποιούσε όταν πλησίαζαν άλλοι ενήλικοι. Μία ψεύτικη γαμήλια τελετή με ένα νεαρό αγόρι, που φορούσε και το απαραίτητο διαμαντένιο δαχτυλίδι. Γονείς που απολάμβαναν τη φιλοξενία στη «Neverland» έχοντας πλήρη άγνοια για όσα συνέβαιναν στους γιους τους, λίγες πόρτες πιο πέρα.

Αυτή η πλευρά της ζωής του βασιλιά της ποπ Μάικλ Τζάκσον, που αντιμετώπιζε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών για περισσότερα από 15 χρόνια, είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland», το πρώτο μέρος του οποίου προβλήθηκε χθες. Οι λεπτομέρειες και όσα περιλαμβάνει- δύο άνδρες τον κατηγορούν ανοιχτά για κακοποίηση- μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και την υστεροφημία του.

Το Ίδρυμα Μαίκλ Τζάκσον διαψεύδει όλες τις καταγγελίες, κάνει λόγο για δολοφονία χαρακτήρα και προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του δικτύου ΗΒΟ.

Σημεία- κλειδιά του πρώτου μέρους του ντοκιμαντέρ, όπως γράφουν οι New York Times, είναι τα παρακάτω.

Το φιλμ δείχνει πώς δύο αγόρια και οι οικογένειές τους ήρθαν σε επαφή με τον Τζάκσον. Το ένα αγόρι, ο Γουέιντ Ρόμπσον, γνώρισε τον βασιλιά της ποπ μετά τη νίκη του σε διαγωνισμό χορού, και η μητέρα του έφτασε στο σημείο να μετακομίσει με τον Γουέιντ και την κόρη της στο Λός Άντζελες, αφήνοντας πίσω στην Αυστραλία τον σύζυγό της και τον μεγαλύτερο γιο της, επειδή ο Τζάκσον είχε δεσμευτεί να βοηθήσει τον Γουέιντ στην καριέρα του.

Ο Τζέιμς Σέιφτσακ γνώρισε τον Μαίκλ Τζάκσον σε ένα γύρισμα διαφημιστικού και στη συνέχεια τον ακολούθησε σε μία περιοδεία του. Κάθε νύχτα, όπως αφηγείται, κοιμόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου με τον Τζάκσον. Η μητέρα του θυμάται πως όσο περνούσαν οι μέρες το δικό της δωμάτιο ήταν όλο και πιο μακριά από αυτό που μοιράζονταν ο καλλιτέχνης και ο γιος της. «Όλοι ήθελαν να τον συναντήσουν και να είναι μαζί του. Κι εκείνος προσέχει εσένα» λέει στην ταινία ο Σέιφτσακ.

Όπως καταγγέλλουν, ο βασιλιάς της ποπ ανέπτυσσε στενές σχέσεις με τις μητέρες των αγοριών. Περνούσε ώρες στο τηλέφωνο με τον Τζέιμς και τον Γουέιντ αλλά και με τις μαμάδες τους, ενώ περνούσε χρόνο και στο σπίτι της οικογένειας Σέιφτσακ στην Καλιφόρνια.

«Ήταν ο γιος τον οποίο άρχισα να φροντίζω» αφηγείται η Στέφανι Σέιφτσακ. «Έμενε μαζί μας τη νύχτα, έπλενα τα ρούχα του».

Στη Neverland, οι οικογένειες Ρόμπσον και Σέιφτσακ έμεναν σε ξενώνες, που ήταν σε ξεχωριστό κτίριο από αυτό όπου έμεναν τα παιδιά, με τον Τζάκσον. Η Τζόι Ρόμπσον θυμάται πως σε μία επίσκεψη ένιωσε πως ο γιος της και ο Μάικλ Τζάκσον την απέφευγαν- κάτι πολύ εύκολο σε έναν τόσο μεγάλο χώρο.

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του ντοκιμαντέρ είναι εκεί που ο Τζέιμς Σέιφτσαξ θυμάται όλα τα μέρη, στη Neverland, όπου έκανε σεξ με τον Τζάκσον: Σε μία κουβέρτα μέσα στη ντουλάπα του, όπου υπήρχε κι ένα σύστημα με κουδούνια που ειδοποιούσε, αν πλησίαζε κάποιος. Σε ιδιωτικό χώρο προβολής στο πίσω μέρος της αίθουσας προβολής. Σε έναν χώρο με αναμνηστικά, όπως το τζάκετ που φορούσε ο Μάικλ Τζάκσον στα βραβεία Γκράμι. Σε μια σοφίτα. Σε ένα κάστρο στο θεματικό πάρκο. Σε ένα δωμάτιο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ο Σέιφτσακ βγάζει από ένα κουτάκι ένα χρυσό δαχτυλίδι με διαμάντια. Δεν χωρά πια στα ενήλικα δάχτυλά του. Αλλά είναι αυτό που χρησιμοποίησε ο Τζάκσον, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, σε μια ψεύτικη γαμήλια τελετή μαζί του. Όταν πήγαν στο κοσμηματοπωλείο να το αγοράσουν, έκαναν πως προορίζεται για μια γυναίκα, που έχει μικρά δάχτυλα, όπως το αγόρι.

Το στομάχι σφίγγεται όταν οι δύο άνδρες αφηγούνται το «μοτίβο» της κακοποίησης από τον Μάικλ Τζάκσον. Και οι δύο λένε πως τους ζητούσε να καθίσουν στα τέσσερα κι εκείνος τους κοιτούσε ενώ αυνανιζόταν. Ακολουθούσαν χάδια και στοματικό σεξ, Τους έδειχνε πορνογραφικό υλικό. Για τον Σέιφτσακ όλα άρχισαν όταν ήταν δέκα, για τον Ρόμπσον όταν ήταν επτά χρονών. Και οι δύο υποστηρίζουν πως κράτησε χρόνια.

Στη διάρκεια της ζωής του ο Τζάκσον έφτασε δύο φορές ενώπιον της δικαιοσύνης λόγω καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση. Την πρώτη φορά έφτασε σε συμβιβασμό με το αγόρι που τον κατήγγειλε και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Τη δεύτερη φορά έγινε δίκη και αθωώθηκε- σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η κατάθεση του Ρόμπσον. Και οι δύο είπαν πάντως πως ο Τζάκσον τους εκπαίδευε για χρόνια για αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντάς τους πως εάν κάποιος μάθαινε για όσα συνέβαιναν μεταξύ τους οι ζωές τους θα τελείωναν και πως θα κατέληγαν στη φυλακή.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της οικογένειας Τζάκσον είναι σφοδρές. «Οι δημιουργοί αυτής της ταινίας δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια» τονίζει σε δήλωσή της. «Δεν απευθύνθηκαν σε κανένα που να ήξερε τον Μάικλ εκτός από τους δύο και τις οικογένειές τους» προσθέτει και επιμένει πως ο Τζάκσον «ήταν και θα είναι πάντα 100% αθώος».

Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί απόψε, καλύπτει τη δίκη του Μάικλ Τζάκσον ενώ εμφανίζονται και οι σύζυγοι των δύο ανδρών. Η ταινία επιχειρεί να σκιαγραφήσει το γιατί Γουέιντ και Τζέιμς αποφάσισαν, έπειτα από τόσα χρόνια που μιλούσαν για την αθωότητα του βασιλιά της ποπ, να μιλήσουν για όσα, όπως λένε, συνέβαιναν.