Οι γερμανοί βουλευτές της Μπούντεσταγκ ενέκριναν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την αποστολή πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σύνορα της χώρας με τη Συρία.
Αυτή η ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη από τη Γερμανία δύο αντιαεροπορικών συστοιχιών Πάτριοτ και έως και 400 γερμανών στρατιωτών στη νότια Τουρκία, έπειτα από το αίτημα της Άγκυρας.

Με εξαίρεση το αριστερό κόμμα Die Linke, το σύνολο των γερμανών βουλευτών ψήφισαν υπέρ της αποστολής των πυραύλων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η αποστολή προβλέπεται να διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2014, με την πιθανότητα να ολοκληρωθεί νωρίτερα, αν το επιτρέψει η κατάσταση.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι συμφώνησε να πάρει μέρος σε αυτή την «αμυντική» αποστολή, στην οποία συμμετέχουν η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.

Οι γερμανικοί πύραυλοι Πάτριοτ θα αναπτυχθούν στην πόλη Καχραμανμαράς, στη νότια Τουρκία, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα, και θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στις αρχές Ιανουαρίου 2013.

Πάντως, όπως είχε υπογραμμίσει την προηγούμενη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, οι Πάτριοτ δεν μπορούν «σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν για την επιβολή ή την επιτήρησης μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από το συριακό έδαφος ή για άλλες επιθετικές ενέργειες».

Εξάλλου το ΝΑΤΟ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν δύο συστοιχίες Πάτριοτ στην Τουρκία.
«Χαιρετίζουμε τη συμβολή των ΗΠΑ υπό τη μορφή δύο συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Επίσης χαιρετίζουμε την πρόθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας να προσφέρουν από δύο συστοιχίες η κάθε μία», πρόσθεσε η Λουνγκέσκου.

Οι τρεις χώρες «διαβεβαίωσαν ότι θα συνεργαστούν ώστε (οι πύραυλοι) να είναι επιχειρησιακοί το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε η ίδια.