Πιλοτάριζε αεροπλάνα επί 20 χρόνια χωρίς δίπλωμα πιλότου

Η απάτη αποκαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο


ΚΟΣΜΟΣ
21:48
01/03/2019
Πιλοτάριζε αεροπλάνα επί 20 χρόνια χωρίς δίπλωμα πιλότου
4
loading

Ένας Νοτιοαφρικανός πιλοτάριζε επί 20 χρόνια αεροσκάφη της δημόσιας αεροπορικής εταιρείας της χώρας του μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε... δίπλωμα πιλότου, όπως ισχυριζόταν.

Ο άνδρας αυτός, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, εργαζόταν για την εταιρεία SAA από το 1994. Υποχρεώθηκε σε παραίτηση και κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του.

Σύμφωνα πάντα με την αεροπορική εταιρεία, είχε δηλώσει ότι είχε άδεια χειριστή εναερίων γραμμών (ATPL), ένα δίπλωμα που δίνει στον κάτοχό του τη δυνατότητα να πιλοτάρει μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη. Στην πραγματικότητα, είχε πτυχίο επαγγελματία χειριστή (CTL), για το οποίο απαιτείται λιγότερη εμπειρία. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα μπορούσε να κυβερνά μόνο μικρά αεροσκάφη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η άδεια ATPL, η ανώτατη που μπορεί να λάβει ένας πιλότος, δίνεται μόνο αφού συμπληρώσει κανείς τουλάχιστον 1.500 ώρες πτήσεις, λάβει ειδική εκπαίδευση και περάσει από εξετάσεις.

Οι πιλότοι της SAA πρέπει να αποκτήσουν την ATPL μέσα σε πέντε χρόνια μετά την πρόσληψή τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να μην ανανεωθεί η σύμβασή τους.

Η απάτη του Νοτιοαφρικανού αποκαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το Airbus A340-600, στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης και κατευθυνόταν στη Γερμανία συνάντησε αναταράξεις και χρειάστηκε να κάνει μανούβρες. Όταν τελικά προσγειώθηκε, εξετάστηκαν οι διαδικασίες που είχε ακολουθήσει το πλήρωμα για την ασφάλεια του αεροσκάφους και των επιβατών και εκεί διαπιστώθηκε ότι ο ένας πιλότος δεν είχε την απαιτούμενη άδεια.

«Φαίνεται ότι ο πιλότος πήρε το δίπλωμα που του δώσαμε, δηλαδή το πτυχίο επαγγελματία χειριστή (CTL) και το τροποποίησε για να δίνει την εντύπωση ότι στην πραγματικότητα είχε άδεια ATPL», σχολίασε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, η Φιντίουε Γκουέμπου. «Μας έχει ανησυχήσει πραγματικά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν το πρόσεξε κανείς», πρόσθεσε, μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι eNCA.

Η SAA ζητά να της επιστραφούν οι μισθοί, οι υπερωριακές αμοιβές και τα πριμ που δόθηκαν στον πιλότο με βάση την ψευδή δήλωσή του. Οι αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να ανακαλέσουν και την άδεια CTL που του είχαν χορηγήσει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Μουσικός

  Ε, μετά από τόσα χρόνια, έμαθε...

 2. avatar Αστυνομία Γλώσσας

  Γράφετε πριν τη διόρθωση:\" πέντε χρόνια μετά την πρόσκληψή τους,\" what?

  1. avatar rallisf1

   Σωστά το γράφει, ο \"εκπαιδευόμενος\" αφού περάσει τις 14 εξετάσεις (ραδιοεπικοινωνίες, μηχανολογία, μετεορολογία, πτητικές ρουτίνες κλπ) και τα ιατρικά τεστ προσλαμβάνεται ως πιλότος συγκυβερνήτης αλλά θα πάρει το δίπλωμα και το δικαίωμα του κυβερνήτη αφού συμπληρώσει 1500 ώρες πτήσης (1400 πραγματικές + 100 σε εξομοιωτή) σε μεγάλο αεροσκάφος για το οποίο έχει 5 χρόνια περιθώριο.

  2. avatar kyrik

   Δεν βλέπω να έχει γίνει κάποια διόρθωση. Δηλαδή ο δημοσιογράφος επιμένει ότι οι πιλότοι προσλαμβάνονται χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει