«Η Τουρκία επιχειρεί να περικυκλώσει την Ελλάδα μέσω Αλβανίας και Σκοπίων»

Ο διεθνολόγος Χριστόδουλος Γιαλουρίδης βλέπει ακόμη και βίαιες εξελίξεις στη γειτονική χώρα


ΚΟΣΜΟΣ
16:20
22/02/2019
«Η Τουρκία επιχειρεί να περικυκλώσει την Ελλάδα μέσω Αλβανίας και Σκοπίων»
14
loading

Η Αλβανία μοιάζει για ακόμη μια φορά με καζάνι που βράζει, έπειτα από την κρίση που είχε οδηγήσει στην εξέγερση του λαού τη δεκαετία του 1990. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Τίρανα, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Έντι Ράμα.

Η Αλβανία, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, βρίσκεται μπροστά σε εξελίξεις που μπορεί να την αποσταθεροποιήσουν. Η πολιτική κρίση εντείνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση βουλευτών του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, να παραιτηθούν, σε διαμαρτυρία ενάντια στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για διαφθορά.

Δεν είναι τυχαίο πως με επίσημη δήλωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ, πριν από δύο ημέρες, προέτρεπε τους πολιτικούς της χώρας να σέβονται τη δημοκρατία και να μην απειλούν τη σταθερότητα.

Ο γνωστός διεθνολόγος, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, καθηγητής στο Πάντειο και διευθυντής στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών, μιλώντας στο news.gr, έκανε λόγο για έντονη κοινωνική αναταραχή, που πηγάζει τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από το γεγονός πως η γειτονική χώρα δεν είναι ένα κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με το καθηγητή, επειδή η Αλβανία δεν έχει δημοκρατική κουλτούρα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές για τον λαό και έτσι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε ηγέτες όπως ο Ράμα και ο Μπερίσα. Αναφερόμενος, δε, στον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Γιαλουρίδης επισήμανε πως η Άγκυρα χρηματοδοτεί και τους δύο.

Συγκεκριμένα ο κ Γιαλουρίδης μιλώντας στο news.gr είπε τα εξής: «Υπάρχει μια έντονη κοινωνική αναταραχή στην Αλβανία, λόγω και της οικονομικής κρίσης και της απονομιμοποίησης και αμφισβήτησης της ηγεσίας του Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε έναν στυγνό δικτάτορα της περιοχής, τις ενέργειες της οποίας υφίσταται αρνητικά και επιζήμια και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Επομένως, είμαστε μπροστά σε μια εσωτερική αναταραχή της Αλβανίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή με βιαιότητες του Έντι Ράμα, θυμίζοντας παλαιότερες εποχές. Η κλιμάκωση είναι τέτοια και η νομοτελειακή εξέλιξη των πραγμάτων είναι τέτοια που άπτεται της αμφισβήτησης της νομιμοποιημένης παρουσίας του Ράμα στην εξουσία.

Βασικό ρόλο παίζει η οικονομική κρίση. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας συνδέεται με το αυταρχικό καθεστώς και τις μονοπωλιακές κινήσεις ενός διεφθαρμένου καθεστώτος, που επιχειρεί να συσσωρεύσει πλούτο στα χέρια λίγων και εις βάρος των πολλών.

Είναι ένα καθεστώς που έχει παραδοσιακά προβλήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και βεβαίως δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η Αλβανία δεν είχε ποτέ δημοκρατία και κυρίως δεν είχε ποτέ σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν ήταν και ούτε και είναι κράτος δικαίου».

Στο ερώτημα σχετικά με τις επιλογές του αλβανικού λαού μεταξύ 'Εντι Ράμα και Σάλι Μπερίσα, ο γνωστός διεθνολόγος τόνισε: «Τα καθεστώτα αυτά που έχουν προβλήματα δημοκρατικής παράδοσης, έχουν και προβλήματα εναλλακτικών επιλογών. Αδιέξοδα... Ο Σαλί Μπερίσα δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από τον Ράμα.

Τα καθεστώτα αυτά δεν παράγουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ηγεσίες που να μπορούν να οδηγήσουν την χώρα σε διεξόδους. Υπάρχει μια συνεχής πολιτική κρίση σε συνδυασμό με μια διαρκή αυταρχική διακυβέρνηση εναλλασσομένων αυταρχικών εξουσιών».

Μιλώντας τέλος για τον ρόλο της Τουρκίας δήλωσε: «Η Τουρκία είναι σταθερός εταίρος της Αλβανίας και σε συνδυασμό με τα Σκόπια επιχειρεί να περικυκλώσει την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει υποχρέωση να αναπτύξει συμμαχίες με φίλια κράτη, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας.

Η Τουρκία χρηματοδοτεί και τον Ράμα και τον Μπερίσα. Η Τουρκία είναι παρούσα στο καθεστώς. Εμείς πρέπει να το αντιληφθούμε και να πάρουμε τα μέτρα μας. Οι εξελίξεις που έρχονται στην Αλβανία θα είναι μια διαρκής εσωτερική αναστάτωση και δομικές ανατροπές».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Sheep

  Το οτι αυτες οι χωρες ειναι το π......ακι του ερντογαν μονο και μονο για δικα του συμφεροντα και οχι για τα ωραια σας τα ματια,ε αυτο νομιζω οτι δεν σας τιμαει ιδιαιτερα

 2. avatar Χχαχαχαχαχα

  Αποκλείεται να συμβαίνουν αυτά, ο χαζόγελος εγγυήθηκε πως ο σουλτάνος είναι ειλικρινής φίλος και αφέντης του. Πέφτει ποτέ έξω αυτός;

 3. avatar George17

  Έχουμε Ηράκλειτο Θουκυδίδη Ηρόδοτο Πλάτωνα Αριστοτέλη ας διαβάζαμε και μαθητές των Σενέκα Κικερωνα,Τίτο Λυβιο, εμείς κάναμε Πλούταρχο και δεν μας άρεσε τότε! Από εκεινους καταλαβαίνεις τι πρέπει να κάνεις, τι δεν πρέπει και τι ζητούν ξένοι και ντόπιοι φαταουλες

 4. avatar Ermal

  [...] λένε παιδιά Σιγά 1000 άτομα είναι και μας έχουν ζαλίσει τα [...] κατά το άλλο μην φοβάστε τίποτε δεν θα γυνει τίποτα Ελλάδα Αλβανία ούτε το αντίθετο βάζο το χέρι στην φοτια για αυτό peace ✌️ brother

  1. avatar Αυτή η αλβανική ορθογραφία σου

   Αυτή η αλβανική ορθογραφία σου

   1. avatar ????????Εχω και άλλα προσόντα επίσης..

    Αλλά λέω να είμαι κόσμιος έτσι ..Διαφορετικά εάν προτιμάς κάτι άλλο let me know ☝????

 5. avatar Κωνσταντίνος Καραβας

  Αλβανοί,υπάρχουν πολλαπλά συμφέροντα σε αυτή την περιοχή,ιταλοι,Αμερικάνοι,Τούρκοι οθομανοι,κεντρώες γερμανικες,αυτοκρατορίες,τουλάχιστον 60% του πληθυσμού είναι δηλωμένοι Σουνίτες μουσουλμάνοι χρηματοδοτούμενο κύριος από την Τουρκία άλλωστε και αυτοί στρατός των Οθωμανών ηταν,αυτά δεν αλλάζουν,οι καθολικοί και πολλοί ρουμανιζωντες βλάχοι που παρέμειναν στην χώρα είναι αυτοί που είναι κοντά με τους Ιταλούς και τα νταλαβερια που αυτοί διαχειρίζονται,κάθε είδους,η μοναδικη λύση για μας είναι να επενδύσουμε στο άνοιγμα του χάσματος μεταξύ όλων αυτόν ώστε να Φανεί πιοι είναι με ποιους δηλαδή το διαιρεαι αυτήν την στιγμή μας συμφεροι

 6. avatar η Ελλαδα. πρεπει να απαλλαγει

  Από τους Αλβανούς που μας έχουν ΡΗΜΑΞΕΙ τον ΤΟΠΟ

 7. avatar FJR 500

  Από διπλωματικής άποψης αυτό είναι αλληθεια και οι Τούρκοι και οι Ρώσοι και φυσικά το ΝΑΤΟ έχει τα δικα του συμφέροντα στην περιοχή. Εμείς καλός ή κακός είμαστε στο ΝΑΤΟ η Τουρκία έγινε outsider και με την Ρωσία πρέπει να κρατάμε καλές σχέσεις γιατί μπορεί να ξαναβρεθούμε απέναντι στους Τούρκους. Ο Ράμα είναι καθολικός με τον Μουσουλμάνο Μπερισα οι Τούρκοι θα έχουν περισσότερες δυνατότητες. Με τα Σκόπια ο Ζαεφ είναι πολύ συμπαθής είναι ο καλύτερος για την Ελλάδα αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι εκτός από το όνομα δώσαμε ιθαγένεια και γλώσσα πράγμα απαράδεκτο ιστορικά χωρίς να βάλουμε καν την πρόθεση Σλαβική που μόνο αν πάει να γίνει μεγάλη Αλβανία θα μας έβγαινε σε κάτι θετικο.

  1. avatar Nikath13

   Τι είναι η ιθαγένεια; Νομικός όρος απλά, δεν προσδιορίζει εθνικότητα

 8. avatar Καραφας

  Καλα να μας κανουν.

 9. avatar Σκοπιανός Εισαγγελέας

  Κάτι \"γειτονική χώρα, Σκόπια\" θα κοπούν μαχαίρι. Η χώρα έχει όνομα, γλώσσα, ταυτότητα, ιθαγένεια

 10. avatar Γολιάθ4

  Τι λετε καλέ.Εμείς έχουμε Κοτζιά έχουμε Πολακη έχουμε Αλέξη. Αυτοί ξέρουν.

  1. avatar φροιξος

   εχουμε και κουλη και βελοπουλο κσι κιναλ!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει