Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η ψηφοφορία στον ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να χορηγήσει καθεστώς κράτους παρατηρητή μη μέλους στην Παλαιστίνη, «δεν θα αλλάξει τίποτε επί του πεδίου», τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα πετύχουν τη δημιουργία του κράτους τους με τον τρόπο αυτό.

«Η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα αλλάξει τίποτε επί του πεδίου. Δεν θα προωθήσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα θα την απομακρύνει», τόνισε ο Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα ακυρώσει καμιά συμφωνία που έχει υπογράψει με τους Παλαιστίνιους ως απάντηση στην ψηφοφορία που αναμένεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, η οποία αναμένεται να δώσει στην Παλαιστίνη το καθεστώς του κράτους παρατηρητή μη μέλους στον ΟΗΕ.

«Ουδεμία πρόθεση έχουμε να ακυρώσουμε την παραμικρή συμφωνία που έχει υπογραφεί κυρίως στον οικονομικό τομέα. Όλα όσα θα κάνουμε μετά την ψηφοφορία αυτή είναι η εφαρμογή κατά γράμμα των συμφωνιών αυτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.

Ο Παλμόρ επανέλαβε ότι καταφεύγοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι επιδίδονται σε «μια κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης με το Ισραήλ μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερών μέτρων».

Ένας ακόμη ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει το πάγωμα της μεταφοράς πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή. Οι πόροι προέρχονται από τα τελωνειακά δικαιώματα και το ΦΠΑ που αφαιρούνται από τα προϊόντα τα οποία προορίζονται για τους Παλαιστίνιους και μεταφέρονται από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Ισραήλ.

Το μέτρο αυτό των αντιποίνων έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από την ισραηλινή ηγεσία, όταν αποδοκιμάζει παλαιστινιακά διαβήματα.

«Ωστόσο θα μπορούσαμε να παρακρατούμε ένα μέρος των πόρων αυτών, ώστε να αποπληρώνουμε τα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που δεν κάνουμε μέχρι σήμερα. Οι καθυστερούμενες οφειλές στην ισραηλινή Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανέρχονται συνεπώς σε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια σεκέλ (140 εκατομμύρια ευρώ). Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να μειώσει την προμήθεια σε νερό, καθώς η ποσότητα που προμηθεύουμε τους Παλαιστίνιους είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπουν οι συμφωνίες», πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε άλλα μέτρα αντιποίνων που εξετάζονται είναι η πιθανή μείωση του αριθμού των αδειών εργασίας για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ ή τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, η αναθεώρηση των αδειών κυκλοφορίας για τα πολύ σημαντικά πρόσωπα ανάμεσα στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.

Αντίθετα δεν τίθεται θέμα προσάρτησης των οικοδομικών συγκροτημάτων στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, όπως προτείνουν ακροδεξιοί βουλευτές, τόνισε.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τις 22.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, ένα σχέδιο απόφασης που χορηγεί στην Παλαιστίνη, η οποία σήμερα έχει το καθεστώς της «οντότητας- παρατηρητή», το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή μη μέλους».

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την υιοθέτησή του από τα 193 κράτη-μέλη.