Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν χθες με μεγάλο αριθμό τροπολογιών το νέο επταετές πρόγραμμα (2014-2020) της Ευρωπαϊκή Ένωσης (Ε.Ε.) για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό με την ονομασία «Yes Europe», συντομογραφία του Youth, Education, Sport, που πήρε τη θέση της αντιπροτεινόμενης από την Επιτροπή ονομασίας για το πρόγραμμα αυτό «Erasmus For All».

Το πρόγραμμα συνενώνει όλα τα υφιστάμενα προγράμματα και τις δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης: στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus), στη σχολική εκπαίδευση (Comenius), στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (Leonardo da Vinci), στην εκπαίδευση των ενηλίκων (Grundtvig) και στον τομέα της νεολαίας («Νεολαία σε δράση»). Επίσης, περιέχει διατάξεις για τις δράσεις Jean Monnet, καθώς και ξεχωριστό κεφάλαιο για τον αθλητισμό.

Η έκθεση που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διασφαλίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των νέων και της κινητικότητάς τους στην Ευρώπη. Εισάγει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον τομέα της νεολαίας, που εξασφαλίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των νέων και της κινητικότητας τους στην Ευρώπη. Επίσης, προβλέπει ένα νέο σύστημα δανειακής διευκόλυνσης σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα υπάρχοντα συστήματα επιδότησης.

Η πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014 στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.