Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές έγιναν σήμερα για πολλή ώρα στη Νάντη, απ όπου κατάγεται ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος μετά το 1989 διατελούσε αδιαλείπτως δήμαρχος, έως να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Για την περιοχή της επαρχιακής αυτής γαλλικής πόλης κοντά στα δυτικά παράλια υπάρχει κυβερνητικός προγραμματισμός για την κατασκευή στο άμεσο μέλλον αεροδρομίου, ένα πλάνο για το οποίο δεν υπάρχει όμως λαϊκή ομοφωνία.

‘Ετσι, πολλές χιλιάδες πολιτών διαδήλωσαν, σήμερα, κατά του κυβερνητικού πλάνου, στην πορεία δε έγιναν οι συγκρούσεις με την τοπική αστυνομία για τις ταραχές, τους CRS.

‘Εγινε επίσης εναντίον των διαδηλωτών χρήση νερού υπό πίεση, από «κανονάκια» πυροσβεστικών οχημάτων.

Οι διαδηλωτές διαφόρων ηλικιών, καταγωγών, και των δύο φύλων, ήταν οργισμένοι και φώναζαν ρυθμικά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου : «κάθαρμα Ερό, ο λαός θα σε νικήσει», ενώ έρριξαν πέτρες στους CRS.

Υπήρξε όμως ανηρτημένο και πανό ειδικά για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Φρανσουά, οι εκλογείς σου το αεροδρόμιο δεν το θέλουν».

Στο αεροδρόμιο σχεδιάζεται από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να δοθεί το όνομα “Γκράντ Ουέστ – Νότρ Νταμ ντε Λαντ”.

Ως τοποθεσία, επιλέγεται αγροτική έκταση 30 χλμ.βόρεια της Νάντης.

Συγκρούσεις έγιναν σήμερα και στην τοποθεσία αυτή, όταν οι CRS βιαίως απώθησαν καταληψίες διαδηλωτές. Υπάρχουν και τρείς τραυματίες.

Το κυβερνητικό πλάνο αποσκοπεί το νέο αεροδρόμιο μέχρι τα τέλη του 2017 να λειτουργεί.