Ομάδα που θα αρχίσει τις προετοιμασίες ενόψει της νέας συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ασία, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε η δεύτερη σύνοδος κορυφής  ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, και θα γίνει σε «κάποια πόλη στην Ασία», όπως είπε.

«Στέλνω μια ομάδα εκεί. Είναι καθ’ οδόν αυτή τη στιγμή για να βάλουν τα θεμέλια για ατό που ελπίζω ότι θα είναι ένα ουσιαστικό επόμενο βήμα στον δρόμο όχι μόνο για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, αλλά ένα λαμπρότερο μέλλον για τον λαό της Βόρειας Κορέας».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν αποκάλυψε πού θα γίνει η συνάντηση. Η κυβέρνηση του Βιετνάμ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα μέχρι τώρα πως η χώρα θα αποτελέσει τον τόπο της συνόδου Τραμπ-Κιμ αλλά εάν της ζητηθεί, έχει την πρόθεση και τη δυνατότητα να τη φιλοξενήσει.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες είχαν δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι το Ανόι είναι διατεθειμένο να φιλοξενήσει τη σύνοδο. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως οι αρχές του Βιετνάμ ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που σκοπεύει να κάνει επίσημη επίσκεψη ούτως ή άλλως.

Η Σιγκαπούρη, όπου έγινε η πρώτη σύνοδος, και η Μπανγκόκ έχουν επίσης ακουστεί στη συζήτηση. Με τη νέα σύνοδο εκφράζονται ελπίδες ότι θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, η οποία φέρεται να οδηγήθηκε σε αδιέξοδο τους τελευταίους μήνες.