Προχωρούν οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης. Το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής στον βορειοατλαντικό οργανισμό έχει αποσταλεί στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Χθες έληξε άλλωστε χωρίς ενστάσεις η σιωπηρή διαδικασία (silent process). Μετά την αποστολή του κειμένου στις 29 πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει η κύρωσή του από τα κοινοβούλια τους

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων», δήλωνε νωρίτερα τη Δευτέρα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιμένει με αναρτήσεις του στο Twitter να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», κάνοντας τη Δευτέρα δύο νέες αναρτήσεις χωρίς τη λέξη «βόρεια».