Τον θάνατο σκόρπισε στις Φιλιππίνες διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο καθεδρικό ναό στο νησί Χολό, στον νότο, περιοχή που σπαρασσόταν για δεκαετίες από ένοπλες συγκρούσεις.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 48 τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν δύο βόμβες, μία μέσα στην εκκλησία και μία στο εξωτερικό του. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό. Η δεύτερη έκρηξη έγινε στον χώρο στάθμευσης έξω από την εκκλησία την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, πρόσθεσε.

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν ποιο ήταν το κίνητρο της επίθεσης αυτής στο νησί Χολό, το ορμητήριο της Αμπού Σαγιάφ αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF).

Ασαφές παραμένει και το εάν η επίθεση σχετίζεται με το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Μιντανάο, την 21η Ιανουαρίου, για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο νόμος για τη δημιουργία νέας διοικητικής δομής εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα.

Ο νόμος, βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο, ήταν μια πρόνοια-κλειδί στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την οργάνωση MILF το 2014, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.

Ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασε την επίθεση και δεσμεύθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες. «Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε.

(φωτογραφία αρχείου)