Πολλά διακυβεύονται αυτή τη χρονιά για τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό καθώς η επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου δεν είναι σίγουρη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Τόσο οι Φιλελεύθεροι του Τριντό, όσο και οι Συντηρητικοί του Άντριου Σιρ έχουν τις ίδιες πιθανότητες να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση το φθινόπωρο.

Ο Τριντό χαλάρωσε στις γιορτές, πήγε διακοπές με την οικογένειά του, γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 25 Δεκεμβρίου με τους αγαπημένους του, προετοιμαζόμενος για μια δύσκολη χρονιά. Στις 21 Οκτωβρίου διεξάγονται οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια αναμέτρηση στήθος με στήθος .

Ειδικά μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων ο Τριντό φαίνεται να έχει χάσει μέρος της στήριξης που είχε στο παρελθόν. Το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό και σε κάθε μία από τις 338 εκλογικές περιφέρειες ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους εκλέγεται. Οι Φιλελεύθεροι του Τριντό κέρδισαν μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία των εδρών το 2015 (184), αποσπώντας το 40% των ψήφων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Τριντό ανακοίνωσε από τον περασμένο Αύγουστο την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές .

«Η πίστη μου στην θετική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι παρά την πόλωση που παρατηρούμε στον κόσμο, τον λαϊκισμό, την πολιτική του φόβου και της διχόνοιας, το να παραμείνεις θετικός, να συσπειρώνεις τους ανθρώπους, να αναζητάς τα μέσα για να επιμείνεις στις κοινές αρχές πέρα από τις διαφορές, είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση μίας ισχυρότερης χώρας, ενός ισχυρότερου κόσμου» τόνισε ο κ. Τριντό.

Ο Καναδός πρωθυπουργός μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, αφού είχε συμμετάσχει στο Gay Pride του Μόντρεαλ, υποσχέθηκε τη μείωση του χάσματος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού των αυτοχθόνων Καναδών.

Μια δύσκολη χρονιά

Το 2018 ήταν ένα δύσκολο έτος για τον Τριντό, καθώς οι ύμνοι για τον Καναδό πρωθυπουργό ως μία «φιλελεύθερη ακτίδα φωτός» ήταν πάντα πιο δυνατοί στο εξωτερικό, παρά στην ίδια τη χώρα του, γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική Die Welt σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε αντίθεση με τον σκληρό Τραμπ στις ΗΠΑ, ο ανεκτικός, κοσμοπολίτης Καναδός ηγέτης ήταν πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό. Το 2018 ήταν ένα δύσκολο έτος για τον Τριντό. Ένα ταξίδι στην Ινδία, όπου και με την οικογένειά του εμφανίστηκε με παραδοσιακές ινδικές ενδυμασίες, προκάλεσε αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, αυτό το γεγονός φάνηκε στις δημοσκοπήσεις, όπου η δημοτικότητα του Τριντό άρχισε να μειώνεται. Η νομιμοποίηση της κάνναβης τον περασμένο Οκτώβριο θεωρήθηκε από πολλούς ως μια τολμηρή, σωστή κίνηση, αλλά βρίσκει και ισχυρές αντιδράσεις στον Καναδά.

Στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στον Καναδά ο Τριντό, αν και οικοδεσπότης, προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Βέβαια πέτυχε το φθινόπωρο να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τις αβεβαιότητες σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εγκρίνοντας τη νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον πρόεδρο Τραμπ να άρει τους αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ως σημαντικό μειονέκτημα του Καναδού πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα η σύλληψη στον Καναδά, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, της κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Huawei Μενγκ Ουάνγκζου πυροδότησε μεγάλη ένταση στις σχέσεις με την Κίνα, που αποτελεί πολύ σημαντικό εμπορικό εταίρο του Καναδά. Αν και ο Τριντό διέψευσε ότι η Καναδική κυβέρνηση είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύλληψη, η κρίση δεν αποσοβήθηκε.

Τον περασμένο Ιούλιο ο Τριντό είχε παραδεχθεί πως το 2000 είχε ζητήσει συγνώμη από μία δημοσιογράφο, η οποία τον είχε κατηγορήσει ότι την είχε θωπεύσει.

Ο Τριντό, ο οποίος προώθησε ένα νέο σχέδιο νόμου κατά της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, είχε δεχτεί έντονη κριτική από τον καναδικό Τύπο για κάτι που είχε συμβεί σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Κρέστον της Βρετανικής Κολομβίας πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Αρχικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δεν θυμάται κανένα αρνητικό περιστατικό εκείνη την ημέρα», αλλά μετά πρόσθεσε ότι «είχε ζητήσει συγγνώμη την ίδια στιγμή» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σημαντική βελτίωση στην οικονομία

Η κυβέρνηση Τριντό μπορεί πάντως να είναι πραγματικά ικανοποιημένη με την οικονομική κατάσταση της χώρας, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τον Καναδό πρωθυπουργό στην προεκλογική του εκστρατεία. Η οικονομική ανάπτυξη το 2018 ήταν ικανοποιητική, φθάνοντας στο 2,1%, και στο ίδιο ποσοστό θα ανέλθει και εφέτος,σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Πάνω απ ‘όλα, η κυβέρνηση αναμένεται να πιστωθεί την μείωση της ανεργίας, που υποχώρησε στο 5,6% – στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 40 χρόνια. «Αυτό δεν μας εκπλήσσει, διότι έχουμε επενδύσει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια για να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη» δήλωσε ο Τριντό στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του

Σημαντική η πολιτική Τριντό για το κλίμα

Η πολιτική για το κλίμα που ακολούθησε ο Τριντό αποτέλεσε ισχυρό εφαλτήριο για τους Φιλελεύθερους. Ο Τριντό βελτίωσε σημαντικά την κακή φήμη του Καναδά στον τομέα της προστασία του κλίματος, αλλά αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν δράση κατά της κυβερνητικής απόφασης να επιβάλει φόρο άνθρακα από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά.

Η πολιτεία του Οντάριο τάχθηκε εναντίον του «φόρου άνθρακα». Υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους Συντηρητικούς του Άντριου Σιρ .

Η μεταναστευτική πολιτική θα είναι ένα άλλο πεδίο μάχης στην προεκλογική εκστρατεία. Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα κάνει λόγο για μια «κρίση μετανάστευσης». Για τους Συντηρητικούς ο Τριντό είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι 60.000 άτομα που επρόκειτο να απελαθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διέσχισαν παράνομα τα σύνορα για να ζητήσουν άσυλο στον Καναδά, καθώς ο πρωθυπουργός είχε γράψει ένα tweet τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στον Καναδά.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ελπίζει μάλιστα με όλα αυτά να κινητοποιήσει και πάλι τους Φιλελεύθερους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Αλλά η αναμέτρηση θα είναι πιο δύσκολη από το 2015, όπου ο Τριντό είχε αντίπαλο τον Στίβεν Χάρπερ. Ο Σιρ είναι τόσο συντηρητικός όσο ο Χάρπερ, ίσως ακόμα πιο συντηρητικός, αλλά εμφανίζεται σχεδόν πάντα χαμογελαστός. Η παλιά στρατηγική του Τριντό της χαρούμενης και φιλικής συμπεριφοράς στην προεκλογική εκστρατεία του 2015, ίσως να μην είναι αρκετή για να νικήσει τον Σιρ.