Δύο υπουργοί του Νετανιάχου ιδρύουν δικό τους κόμμα

Ανοικτό στους μη θρησκευόμενους ψηφοφόρους το «ΧαΓεμίν ΧεΧαντάς»


ΚΟΣΜΟΣ
7:56
30/12/2018
Δύο υπουργοί του Νετανιάχου ιδρύουν δικό τους κόμμα
1
loading

Δύο υπουργοί της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ιδρύουν νέο κόμμα, ανοικτό στους μη θρησκευόμενους ψηφοφόρους, τρεις μήνες πριν από τις πρόωρες εκλογές.

Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ και η υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το εθνικιστικό, θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία και ιδρύουν το νέο κόμμα «ΧαΓεμίν ΧεΧαντάς» (Νέα Δεξιά), κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Τελ Αβίβ.

Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι το νέο πολιτικό μόρφωμα έχει σκοπό να προασπίζεται την ισότητα μεταξύ των θρησκευόμενων και των μη θρησκευόμενων, βασιζόμενο σε «μια αληθινή εταιρική σχέση», ενώ διευκρίνισαν ότι θα ασκούν την ηγεσία του από κοινού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Εβραϊκή Εστία, σιωνιστικό, θρησκευτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2013, μετράει 8 βουλευτές στην Κνέσετ -- τη Βουλή του Ισραήλ -- επί συνόλου 120, ωστόσο μοιάζει στάσιμη στις δημοσκοπήσεις. Ουδέποτε πέτυχε τον στόχο του αρχηγού της Ναφτάλι Μπένετ, μέλους του σιωνιστικού θρησκευτικού κινήματος, να προσελκύσει μη θρησκευόμενους ψηφοφόρους. Παρότι η Αγελέτ Σακέντ, δεξιά πολιτικός που όμως δεν προτάσσει τη θρησκευτική ταυτότητα, είχε γίνει η δεύτερη τη τάξει του κόμματος.

Η πλατφόρμα του νέου κόμματος είναι πανομοιότυπη με εκείνη της Εβραϊκής Εστίας: εναντιώνεται ιδίως στην εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ηγέτες του νέου κόμματος αποπειρώνται να δώσουν μια νέα επιλογή στους ψηφοφόρους της δεξιάς και της κεντροδεξιάς.

Ο Μπένετ άφησε να εννοηθεί ότι οι σιωνιστές, θρησκευόμενοι ψηφοφόροι, η εκλογική βάση της Εβραϊκής Εστίας, δεν αρκούσαν για να επιτύχει το κόμμα καλύτερες επιδόσεις στις κάλπες, εξαιτίας της απόλυτης πίστης πολλών εξ αυτών στο Λικούντ και στον Νετανιάχου.

«Ο Νετανιάχου αντιλαμβάνεται ότι έχει τη σιωνιστική θρησκευτική κοινότητα στην τσέπη, ότι ανεξαρτήτως του πώς τη μεταχειρίζεται, σε τελευταία ανάλυση τον ακολουθεί πάντα», υποστήριξε ο Μπένετ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Την Τετάρτη, οι ισραηλινοί κοινοβουλευτικοί ενέκριναν σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση (σ.σ. κατ' άρθρον και στο σύνολο) τον νόμο ο οποίος προβλέπει τη διάλυση της Κνέσετ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 9η Απριλίου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου δεν διέθετε πλέον παρά οριακή πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στο ισραηλινό κοινοβούλιο μετά την παραίτηση, τον περασμένο μήνα, του μέχρι τότε υπουργού Αμύνης και αρχηγού του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, του Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar PanosGianaros

    ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ............ ΦΑΗΛΟ . . !
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΦΑΗΛΟ . . !
    ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ - ΠΑΛΑΙΑ - ΔΕΞΙΑ , , , ΠΑΝΕ ΓΙΑ \' \' ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ \' \' \'.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει