Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι και ζήτησε από «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και ειδικότερα από τη συριακή κυβέρνηση, να ανταποκριθούν θετικά».

Σε μια δήλωσή του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 μέλη του καλούν επίσης «όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να διευκολύνουν την εφαρμογή» της εκεχειρίας αυτής.

Το Συμβούλιο ζητεί επίσης από την κυβέρνηση της Δαμασκού να επιτρέψει να εισέλθει «άμεσα και απρόσκοπτα» η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, και από όλα τα μέρη της σύγκρουσης να διευκολύνουν τη διανομή της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Έιντ αλ Άντχα, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς μια οριστική παύση των εχθροπραξιών και προς μια πολιτική μετάβαση «που θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους Σύρους».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε στη Ρωσία ότι θα αποδεχθεί την πρόταση του Λάκνταρ Μπραχίμι για μια κατάπαυση του πυρός λόγω της ισλαμικής εορτής, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ.

«Έχουμε ενδείξεις ότι (η κυβέρνηση της Συρίας) αποδέχεται την πρόταση του κ. Μπραχίμι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν μετά την κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.