Η Ελβετία προετοιμάζεται για πιθανή κοινωνική αναταραχή καθώς και για κύματα προσφύγων από χώρες της ευρωζώνης, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Μπορεί η φράση «ελβετικό στρατός» να ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο, όμως η πλούσια χώρα που βρίσκεται τόσο κοντά στις μαστιζόμενες από την οικονομική κρίση χώρες της ευρωζώνης «θωρακίζεται» για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το euobserver.com, η Ελβετία πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στρατιωτική άσκηση για να δοκιμάσει την ετοιμότητά της στην αντιμετώπιση προσφύγων και κοινωνικής αναταραχής.

«Δεν αποκλείεται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελβετία να οδηγήσουν σε διαδηλώσεις και βία», ανέφερε εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Άμυνας στο CNBC. «Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος όταν η αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις ζητήσει βοήθεια».

Περίπου 2.000 στρατιωτικοί έλαβαν μέρος στην άσκηση «Stabilo Due», σε οκτώ πόλεις της Ελβετίας, η οποία βασίστηκε σε ένα υποθετικό σενάριο κινδύνου από εσωτερική αναταραχή μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών και την πιθανότητα κύματος προσφύγων από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπως αναφέρουν ελβετικά ΜΜΕ.