Εκφράζοντας το «βαθύ προβληματισμό» του για τα μέτρα που έλαβαν οι γαλλικές αρχές, το ΕΚ υπενθυμίζει σε ψήφισμα του που υιοθετήθηκε σήμερα, ότι οι μαζικές απελάσεις αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, εφόσον αποτελούν διακρίσεις με βάση τη φυλή.

Οι ευρωβουλευτές, στο ψήφισμά τους, καλούν επίσης τους υπεύθυνους για τη χάραξη της πολιτικής να αποφεύγουν την «εμπρηστική ρητορική» και ασκούν κριτική στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή για την έλλειψη δεσμεύσεών τους πάνω στο θέμα.

Η Γαλλία και τα άλλα κράτη μέλη πρέπει να «αναστείλουν άμεσα όλες τις απελάσεις» και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να «καταδικάζουν δηλώσεις που συνδέουν τις μειονότητες και τους μετανάστες με την εγκληματικότητα και διαμορφώνουν στερεότυπα τα οποία ευνοούν την εφαρμογή διακρίσεων», υποστηρίζει το ΕΚ.

Με 337 ψήφους υπέρ, 245 κατά και 51 αποχές, το ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα «για τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία», το οποίο κατατέθηκε από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πράσινων και της Ευρ. Εν. Αριστεράς.