Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γάλλοι για τη δημοσίευση γελοιογραφιών που εικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας Charlie Hebdo, όμως στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούν ότι η ελευθερία της έκφρασης συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Sofres που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα και ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι γελοιογραφίες. Αντιθέτως, ένα 35% δήλωσε ότι «δε μπορούμε να σατιρίζουμε οποιονδήποτε υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

Την ίδια ώρα, το 39% των Γάλλων αποδοκιμάζει τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ ενώ το 37% κρίνει θετικά την απόφαση του σατιρικού περιοδικού να τις δημοσιεύσει. Ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.
Επτά στους δέκα (ποσοστό 71%) εγκρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την οργάνωση διαδηλώσεων κατά του περιοδικού και εναντίον της αντιισλαμικής ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου σε δείγμα 1.012 ατόμων άνω των 18 ετών.