Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης τόνισε ότι μια καλύτερη Ευρώπη είναι απαραίτητη για ένα καλύτερο κόσμο και επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Στην ομιλία του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι όλοι παρακολουθούν τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή με μεγάλη ανησυχία και αγωνία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, επεσήμανε, τι θα ακολουθήσει την αναταραχή και τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Εάν η ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων ακολουθηθεί από την εμφάνιση άλλων αυταρχικών καθεστώτων, τότε για ποια Αραβική Άνοιξη μιλάμε; Θα οδηγηθούμε από ένα Αραβικό Χειμώνα στον άλλο;», διερωτήθηκε.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να στηρίξει τους λαούς της περιοχής στην προσπάθειά τους για τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών, δημοκρατικών κοινωνιών και δημοκρατικών κρατών, στο πλαίσιο των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων, με βιώσιμες οικονομικές προοπτικές. Αυτή, υπέδειξε, είναι η πιο στέρεη βάση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι άλλο ένα παγκόσμιο πρόβλημα της εποχής μας είναι ο στρατηγικός έλεγχος των ωκεανών, καθώς και η ασφάλεια στη θάλασσα. Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, σημαντικές πολιτικές, δράσεις και προγράμματα έχουν προωθηθεί σε επίπεδο ΕΕ, με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, η οποία είναι ήδη μια σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιτρομοκρατία.