Μακροπρόθεσμη στρατιωτική συνεργασία, που θα οδηγήσει και σε συμφωνίες αγοράς ισραηλινών οπλικών συστημάτων, υπέγραψαν σήμερα η Ρωσία και το Ισραήλ.

Αν και δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη συμφωνία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, δήλωσε πως «μόλις υπογράψαμε μακροπρόθεσμη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας… Είναι για μας πολύ σημαντικό στη μετάβαση προς μια νέα εικόνα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και το έργο που έχουν επιτελέσει».

Το 2009, η Ρωσία αγόρασε 12 μη επανδρωμένα ισραηλινά αεροσκάφη. Ωστόσο το Ισραήλ ανησυχεί για τις πωλήσεις ρωσικών όπλων προς τις περιφερειακές εχθρικές του χώρες, ιδιαίτερα προς το Ιράν και τη Συρία.

Η Μόσχα ανακοίνωσε φέτος την πώληση στη Δαμασκό καταδιωκτικών MiG-29, πυραύλων μικρού βεληνεκούς Pantsir και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένως καταγγείλει διάφορους τομείς της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας, κυρίως στον εξοπλιστικό τομέα και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Η Μόσχα υποσχέθηκε στο Ισραήλ ότι δεν θα παραδώσει στο Ιράν τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, τη στιγμή που εφαρμόζεται η νέα δέσμη των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης.