Μόνο έξι μήνες απομένουν μέχρι την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται, κατά τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σε αδιέξοδο.

Εφόσον επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ, θα πρέπει στη συνέχεια να καταφέρει να την περάσει από το διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα της και να κερδίσει και την κοινοβουλευτική στήριξη. Εάν δεν επιτευχθούν τα παραπάνω, η χώρα μπορεί να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χωρίς συμφωνία και να βρεθεί αντιμέτωπη με εκλογές ή και με νέο δημοψήφισμα.

Οι επόμενες ημερομηνίες – κλειδιά, σύμφωνα με το Reuters, ενόψει Brexit, είναι οι παρακάτω:

– Το συνέδριο των Εργατικών, που ολοκληρώνεται σήμερα

Η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει κάθε συμφωνία της Μέι με την ΕΕ και είναι ανοιχτή στη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος

– Το συνέδριο των Συντηρητικών, 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου

Η περσινή ομιλία της Μέι στο συνέδριο του κόμματός της έμεινε αξέχαστη, καθώς μετά βίας έβγαινε η φωνή της, ένας φαρσέρ της επέδωσε επιστολή παραίτησης και έπεσε και το σκηνικό πίσω της την ώρα που μιλούσε. Πιστεύεται πως στο φετινό συνέδριο θα κυριαρχήσουν οι εντάσεις για το Brexit και οι αντίπαλοί της, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να ακουστούν

– Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 18 Οκτωβρίου

Η Μέι θα συναντήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Κομισιόν προσπαθώντας να σφραγίσει τη συμφωνία για τους όρους του Brexit και τη μελλοντική σχέση της χώρας της με την ΕΕ. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως είναι πιθανό οι συνομιλίες να παραταθούν και στον Νοέμβριο χωρίς να διακινδυνεύσει το συνολικό χρονοδιάγραμμα.

– Ειδική Σύνοδος για το Brexit, το Σαββατοκύριακο 17-18 Νοεμβρίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ στη διεξαγωγή ειδικής συνόδου για το Brexit.

– Σύνοδος ΕΕ, 13 και 14 Δεκεμβρίου

Εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τον Νοέμβριο, αυτή η σύνοδος μπορεί να είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες επίτευξης συμφωνίας, εάν πρόκειται στη συνέχεια τα κοινοβούλια και των δύο πλευρών να επικυρώσουν τη συμφωνία έως τον Μάρτιο.

-Ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit, άγνωστη ημερομηνία

Εφόσον η Μέι πετύχει συμφωνία, θα πρέπει να πάρει και την κοινοβουλευτική έγκριση. Χρειάζεται περίπου 320 ψήφους και με τους Συντηρητικούς να κατέχουν 316 έδρες, στηρίζεται στο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

-Επικύρωση της συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο, άγνωστη ημερομηνία

Η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από το Ευρωκοινοβούλιο. Εάν η επεξεργασία της αρχίσει Νοέμβριο ή ακόμα και Δεκέμβριο, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως. Πιθανές ημερομηνίες είναι αυτές μεταξύ 11-14 Μαρτίου, που συνεδριάζει η ολομέλεια. Θα είναι όμως απασχολημένη και με τις επικείμενες Ευρωεκλογές- στις οποίες η Βρετανία δεν θα συμμετέχει.

Με την τρέχουσα σύνθεσή του, το Ευρωκοινοβούλιο θα έχει την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας τον Απρίλιο, δηλαδή μετά το Brexit.

-Ανακοίνωση μη επίτευξης συμφωνίας

Εάν έως τις 21 Ιανουαρίου του 2019 δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μία δήλωση εντός πέντε ημερών, εξηγώντας τι προτίθεται να κάνει το ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Συνθήκη Αποχώρησης.

-Brexit, 29 Μαρτίου 2019

Είναι η στιγμή της επίσημης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Εφόσον έχει υπάρξει συμφωνία, θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί όσο η βρετανική κυβέρνηση διαμορφώνει και εφαρμόζει τις δικές της πολιτικές, σε θέματα όπως η μετανάστευση.

-Τέλος μεταβατικής περιόδου, 31 Δεκεμβρίου 2020

Η περίοδος αυτή, που έχει στόχο να αμβλύνει τις συνέπειες στις επιχειρήσεις και την ανασφάλεια, τελειώνει. Μέχρι στιγμής λίγα έχουν συμφωνηθεί για το τι θα ισχύει μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το εμπόριο, τα τελωνεία και άλλα σημαντικά ζητήματα.