Την αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας της Ρουμανίας προκάλεσε ο χθεσινός διορισμός του γερουσιαστή Νταν Σόβα στη θέση του αρμόδιου για τις κοινοβουλευτικές σχέσεις υπουργού, εξαιτίας ορισμένων αντισημιτικών σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ο ρουμάνος γερουσιαστής, τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά το διορισμό του ως εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως «κανείς Εβραίος δεν υπέστη δεινά στη ρουμανική επικράτεια».

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας που τονίζει πως, σύμφωνα με ιστορικούς υπολογισμούς, πάνω από 13.000 Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στο πογκρόμ που έλαβε χώρα στη ρουμανική πόλη Ιάσιο το 1941.

Ωστόσο, ο κ. Σόβα υποστήριξε πως στο πογκρόμ του γερμανικού στρατού στο Ιάσιο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σκοτώθηκαν μόλις 24 Εβραίοι.

Το PSD ενήργησε άμεσα και αφαίρεσε από τον κ. Σόβα την ιδιότητα του εκπροσώπου του και τον έστειλε στην Ουάσιγκτον σε μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αργότερα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα ynetnews, που ασχολείται με εβραϊκά ζητήματα, ο Ρουμάνος γερουσιαστής δήλωσε πως οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν, αλλά αρνήθηκε να απολογηθεί.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός λέγεται πως είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της Ρουμανίας και επικεφαλής του PSD Βίκτορ Πόντα, ο οποίος και έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα σχόλια του κ. Σόβα δεν συμβαδίζουν με τη στάση του κόμματός του.

«Νομίζω πως όλοι όσοι έχουν λανθασμένη αντίληψη της ιστορίας θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα, τα στοιχεία, τις φωτογραφίες. Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε» τόνισε.

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Βουκουρεστίου Έρβιν Σίμσενσον δήλωσε ότι οι Εβραίοι της Ρουμανίας είναι εξοργισμένοι από το γεγονός ότι ένας πολιτικός, ο οποίος έχει εκφραστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, διορίζεται υπουργός. Τόνισε δε πως τα σχόλια εκείνα του κ. Σόβα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους της Ρουμανίας, που απαγορεύουν την άρνηση του Ολοκαυτώματος.