To αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος των ιρανικών τομέων της ενέργειας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα των μέτρων του που έχουν στόχο να εμποδίσουν την υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία -με 421 ψήφους υπέρ έναντι 6 κατά- το μέτρο, για το οποίο η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν είπε ότι είναι οι πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία για την άρνησή της να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι νέες κυρώσεις, που έχουν στόχο κάθε πρόσωπο ή επιχείρηση που εργάζεται για τους ιρανικούς τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίνει εγγυήσεις στην Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Ιράν, εμπλέκεται στη μεταλλευτική εκμετάλλευση του ουρανίου με το Ιράν ή πωλεί πετρελαιοφόρα στη χώρα,- υιοθετήθηκαν από τη Γερουσία ομόφωνα.

«Η δικομματική αυτή συμφωνία και των δύο νομοθετικών σωμάτων έχει στόχο να ενισχύσει το ασφυκτικό κλίμα στο ιρανικό καθεστώς ακόμη περισσότερο», δήλωσε η Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν.

Τόνισε ότι οι κυρώσεις θέτουν επί της ουσίας τον ιρανικό ενεργειακό τομέα «εκτός παιχνιδιού και τοποθετούν στη μαύρη λίστα κάθε απαγορευμένη συναλλαγή που έχει σχέση με αυτόν» και τέλος στερούν από το «Ιράν τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να στηρίξει το πυρηνικό του πρόγραμμα».

«Σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων εκ νέου κατέστησε σαφώς ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», δήλωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό Νάνσι Πελόζι.

Ο νόμος είναι ένας συνδυασμός του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Δεκέμβριο και ενός άλλου που ψηφίστηκε από τη Γερουσία το Μάιο. Οι νομοθέτες είχαν ζητήσει τη θεσμοθέτησή του αυτή την εβδομάδα πριν φύγουν για τις διακοπές τους τον Αύγουστο.

Ο νόμος ενισχύει τις κυρώσεις που είχαν ψηφιστεί πέρυσι από το Κογκρέσο και επέβαλαν ποινές σε ξένα οικονομικά ιδρύματα τα οποία είχαν συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν η άλλες ιρανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εμποδίζοντας την πρόσβαση των εμπορικών εταίρων του Ιράν στην επικερδή αμερικανική αγορά.