Κατηγορίες σε βάρος τριών στρατηγών, ενός αντισυνταγματάρχη και ενός ταγματάρχη του μεξικανικού στρατού για σχέσεις με καρτέλ που επιδίδονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών άσκησαν οι αρχές στο Μεξικό .

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε σήμερα διαταγή προφυλάκισης σε βάρος του υποστράτηγου εν αποστρατεία Τομάς Άνχελες Νταουάρε, πρώην υφυπουργού Άμυνας από το 2006 ως το 2008.

Επίσης κατηγορίες για σχέσεις με τα καρτέλ αντιμετωπίζουν ο στρατηγός ε.α. Ρικάρδο Εσκόρια, ο υποστράτηγος Ρομπέρτο Ντάουι Γκονσάλες, ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Χεσούς Ερνάντες Σότο, όπως και ο ταγματάρχης Ιβάν Ρέινα Μουνιός.

Οι αξιωματικοί, που μεταφέρθηκαν σε φυλακή στην Αλμολόγια, είχαν τεθεί υπό κράτηση προσωρινά τον Μάιο και τους ασκήθηκαν κατηγορίες βάσει της μαρτυρίας ενός ανθρώπου που αποκάλυψε ότι προστάτευαν το καρτέλ των αδελφών Μπελτράν Λέιβα.

Οι συνήγοροι του στρατηγού Τομάς Άνχελες, που υπήρξε στενός συνεργάτης του σημερινού υπουργού Άμυνας, του στρατηγού Γκιγιέρμο Γαλβάν Γαλβάν, είχαν εκτιμήσει ότι η δίωξη ήταν πολιτική και ότι η υπόθεση σχετιζόταν με προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την 1η Ιουλίου.