Συνομιλίες για το πώς θα απομακρύνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζει από το 2012, έχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον Ισημερινό και τη Βρετανία, όπως ανέφεραν οι Sunday Times, πυροδοτώντας εικασίες για το μέλλον του και την ανάκληση του ασύλου του.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δήλωσε πως οι αρχές της χώρας του έχουν μιλήσει στη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγή προσκείμενη στον Ασάνζ δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση πλησιάζει στο τέλος της.

Ο γεννηθείς στην Αυστραλία Ασάνζ θα χρειαστεί εντέλει να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, πρόσθεσε ο Μορένο μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορείτο τότε για τον βιασμό μιας γυναίκας.

Παρότι οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία και να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον παραπέμψουν σε δίκη για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.