Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία περιγράφουν ως μια «επέκταση της επιχείρησης της SAAF (συριακή πολεμική αεροπορία)» την επίθεση των συριακών δυνάμεων στο χωριό Τρέμσιχ, στην περιοχή της Χάμα, όπου περίπου 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε σήμερα το Ρόιτερς.

«Η κατάσταση στην επαρχία της Χάμα συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ασταθής και απρόβλεπτη», αναφέρεται σε μια όπως χαρακτηρίζεται «σύντομη έκθεση» της αποστολής των παρατηρητών.

«Οι δυνάμεις της SAAF εξακολουθούν να βάζουν στόχο κατοικημένες αστικές περιοχές βόρεια της πόλης της Χάμα σε μεγάλη κλίμακα», προστίθεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι «ωμότητες» στο Τρέμσιχ από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση του ΟΗΕ.

Μέσω «των επανειλημμένων πράξεων βίας κατά του συριακού λαού», ο Άσαντ έχασε τη νομιμότητα που είχε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ξανάρχισαν τις συνομιλίες τους πάνω σε ένα σχέδιο απόφασης για τη Συρία. Στο συμβούλιο έχουν κατατεθεί δύο κείμενα, το ένα από τους Δυτικούς που απειλεί τη Δαμασκό με κυρώσεις αν δεν αποσύρει τα βαρέα όπλα από τις πόλεις και το άλλο από τη Ρωσία, το οποίο δεν θίγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μετά το θάνατο τόσων ανθρώπων στο Τρέμσιχ, η Γαλλία κάλεσε σήμερα εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας «να αναλάβει τις ευθύνες του».