«Τουλάχιστον 100 φορές πιο ισχυρό» απ’ ότι ήταν πριν από 30 χρόνια, παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχει αναγκαστεί να αντιμετωπίσει έπειτα από την ισλαμική επανάσταση του 1979, υποστήριξε ότι είναι το Ιράν ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Οι δυτικοί έχουν κάνει πολλή φασαρία για τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι είναι οι ίδιοι που κάνουν άνοσο τον ιρανικό λαό, επιβάλλοντας κυρώσεις εδώ και τριάντα χρόνια», είπε ο Ιρανός ηγέτης, τον οποίο επικαλείται η κρατική τηλεόραση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θέσει σε ισχύ από τις αρχές της χρονιάς αυστηρό εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, κλιμακώνοντας τις σκληρές διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλουν εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το 2010 για να πιέσουν την Τεχεράνη σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι κυρώσεις αυτές στοχοθετούν τον τραπεζικό τομέα και τον πετρελαϊκό τομέα και ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ιρανική οικονομία, έστω κι αν η επίσημη προπαγάνδα συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι είναι αναποτελεσματικές.