Για τις 20 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί οι δημοτικές εκλογές με σημερινή απόφαση της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, οι πρώτες μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2006.

«Η παλαιστινιακή κυβέρνηση αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της σήμερα τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη», τόνισε αξιωματούχος στη Ραμάλα, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη διακοπή, στις 2 Ιουλίου από τη Χαμάς, των εργασιών της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, μια ημέρα μετά την εγγραφή των ψηφοφόρων, μία σημαντική διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης.

Πέρσι η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών αρχικά για τις 9 Ιουλίου του 2011 και στη συνέχεια για τις 22 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Βάσει της συμφωνίας εθνικής συμφιλίωσης, η οποία υπεγράφη στις 27 Απριλίου του 2011 ανάμεσα στη Φατάχ του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και τη Χαμάς, οι δυο αντίπαλες κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή γενικών εκλογών εντός ενός έτους. Ομως, οι βασικοί όροι της συμφωνίας αυτής έχουν παραμείνει νεκρό γράμμα.