Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα απέπεμψε τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του την Παρασκευή, αφού ΜΜΕ μετέδωσαν την ηχητική καταγραφή μιας μυστικά υποκλαπείσας συνδιάλεξης ανάμεσα στον υπουργό κι έναν δικαστή ο οποίος είναι αντιμέτωπος με έρευνα για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Ο Βισκάρα ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σαλβαδόρ Ερέσι λίγες ώρες αφότου ο τηλεοπτικός σταθμός Panorama μετέδωσε το ηχητικό απόσπασμα, στο οποίο ο Ερέσι ζητεί από τον δικαστή Σέσαρ Ινοστρόσα να του δώσει συμβουλές σχετικά με ένα νομοσχέδιο.

Ο Ινοστρόσα βρίσκεται στην καρδιά ενός σκανδάλου που συνταράσσει το δικαστικό σύστημα του Περού αφότου η ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων του ιστότοπου IDL-Reporteros άρχισε να αποκαλύπτει υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στις οποίες ο δικαστικός διαπραγματεύεται διάφορες χάρες.

Ο Ινοστρόσα διαψεύδει ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο. Ο Ερέσι αρνήθηκε ότι η συνδιάλεξή του με τον δικαστικό ήταν επιλήψιμη σε συνεντεύξεις που παραχώρησε, πάντως επιβεβαίωσε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.