Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη λύπη της για τη δέσμευση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εγκρίνει την οικοδόμηση εκατοντάδων κατοικιών στους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και τον κάλεσε να ανακαλέσει το σχέδιό του αυτό.

«Εκφράζω τη λύπη μου για το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης να χτιστούν περισσότερες από 800 επιπρόσθετες κατοικίες στους ισραηλινούς οικισμούς (της Δυτικής Όχθης) όπως και για το σχέδιο μετεγκατάστασης ενός μέρους των εποίκων της Ουλπάνα σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» υπογραμμίζει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Οι ισραηλινοί αυτοί οικισμοί είναι παράνομοι όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και απειλούν να καταστήσουν αδύνατη μια λύση με δύο κράτη» σημείωσε η Άστον, προσθέτοντας ότι ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών βλάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η Άστον καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξει υπευθυνότητα και να ανακαλέσει τις αποφάσεις αυτές προκειμένου να δείξει τη δέσμευσή της απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε την Τετάρτη για την ανέγερση εκατοντάδων κατοικιών στους ισραηλινούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης σε αντιστάθμισμα της προσεχούς εκκένωσης πέντε κτιρίων που είχαν χτιστεί σε ιδιόκτητο παλαιστινιακό έδαφος στον ισραηλινό οικισμό Μπέιτ Ελ, κοντά στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.