Ξεκίνησε τις σύντομες συναντήσεις του με τα ιταλικά κόμματα ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Μέχρι το βράδυ ή μέσα στην αυριανή ημέρα αναμένεται να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να δεχθεί και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Θεωρείται βέβαιο ότι, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, θα στηρίξουν την κυβέρνησή του μόνο η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, οι δυνάμεις που έχουν υπογράψει και σχετικό «κυβερνητικό συμβόλαιο» με αναλυτικό πρόγραμμα μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Τύπο είναι πιθανό να ενταχθεί στην κυβερνητική ομάδα σειρά τεχνοκρατών, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εξωτερικών.

Όπως διέρρευσε, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα φέρεται να ζήτησε από τον Κόντε να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να συνεχισθεί η αποδοτική συνεργασία της χώρας με τους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, παράλληλα, ο Ματαρέλα, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον ιταλό καθηγητή Νομικής, επέμεινε ότι στην κυβερνητική ομάδα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται «εμπρηστικές προσωπικότητες».

H Λέγκα, ωστόσο, συνεχίζει να ζητά σαφή αλλαγή στην πορεία πλεύσης της κυβέρνησης και επιμένει, παραδείγματος χάριν, στην υποψηφιότητα του Πάολο Σαβόνα, του «ευρωσκεπτικιστή» ή «ευρωκριτικού οικονομολόγου», όπως τον χαρακτηρίζουν οι σχολιαστές, για την θέση του νέου υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, όμως, σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από την Ιταλία «να μην μειώσει τις προσπάθειές της, οι οποίες στοχεύουν στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.