Σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τα δύο από τα οποία με αναστολή, για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, καταδικάστηκε σήμερα από το εφετείο του Παρισιού ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ. Ωστόσο, αναμένεται πως θα αποφύγει τη φυλακή.

Πέντε χρόνια αφότου ξέσπασε το πιο ηχηρό σκάνδαλο της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, στον πρώην κήρυκα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 300.000 ευρώ, ενώ δεν μπορεί για πέντε χρόνια να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα.

Ο Καϊζάκ «δεν αξίζει τη φυλακή», υποστήριξε βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου ο δικηγόρος του, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, ο οποίος θα ζητήσει αμέσως μείωση της ποινής του. Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης μείωσης για κάθε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών, εφόσον δεν υπάρχει υποτροπή.

Κατά την ανακοίνωση της ποινής και σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 65χρονος πολιτικός παρέμεινε ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Στη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, είχε εξομολογηθεί τον «φόβο του να πάει φυλακή». Η υπεράσπισή του είχε ζητήσει να του επιβληθεί μια ποινή που «δεν θα καταρρακώσει περισσότερο απ’ ό,τι είναι απαραίτητο έναν διαλυμένο άνθρωπο», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αυτοκτονίας του πρώην ανερχόμενου αστέρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή αποτελεί «χαστούκι» για τη γαλλική Οικονομική Εισαγγελία, η οποία είχε ζητήσει την επικύρωση της ποινής φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή που είχε επιβληθεί το 2016 πρωτοδίκως στον πρώην υπουργό για ένα λάθος «εξαιρετικής σοβαρότητας».