Η κυβέρνηση της Ρώμης, με τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, προς στήριξη των σεισμοπαθών της Εμίλια Ρομάνια.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, πρόκειται να αυξηθούν οι κρατικοί φόροι επί των καυσίμων, κατά δυο λεπτά το λίτρο, με στόχο την παροχή άμεσης βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Παράλληλα πρόκειται να επιτραπεί στους δήμους να ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους για την ανοικοδόμηση και την αρωγή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του «Εσωτερικού Συμφώνου Σταθερότητας».

Προς το παρόν, στις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, δεν πρόκειται να επιβληθεί η πληρωμή των προβλεπόμενων φόρων και η αναστολή της καταβολής τους θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο.

Τέλος κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι περιφέρειες του Ρέτζιο Εμίλια και του Ροβίγκο, ενώ, για τις 4 Ιουνίου, παράλληλα, κηρύχθηκε πανιταλικό πένθος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, παρά το σχετικό αίτημα που προβάλλεται από χιλιάδες πολίτες να ακυρωθεί η προγραμματισμένη στρατιωτική παρέλαση του ερχόμενου Σαββάτου και να καταβληθεί ο σχετικός προϋπολογισμός στους σεισμοπαθείς, η Προεδρία της Δημοκρατίας της Ρώμης προσανατολίζεται προς την διοργάνωση μιας “λιτής και ουσιαστικής τελετής, και σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Εμίλια Ρομάνια”.

Πριν δυο περίπου ώρες ανασύρθηκε νεκρός ένας ακόμη εργάτης που αγνοείτο στην Μεντόλα. Ο μέχρι τώρα απολογισμός του χθεσινού σεισμού, είναι δεκαεπτά νεκροί. Ένας ακόμη εργάτης, βρίσκεται κάτω από τα ερείπια, αλλά έως τώρα δυστυχώς, δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα μηνύματα και στις εκκήσεις των πυροσβεστών.