Η κοινή χειραψία υποδεικνύει πόσο έξυπνοι είμαστε

Ένας καθημερινός τρόπος χαιρετισμού συνδέεται με ανώτερες γνωστικές λειτουργίες


ΚΟΣΜΟΣ
14:59
25/04/2018
Η κοινή χειραψία υποδεικνύει πόσο έξυπνοι είμαστε
4
loading

Από το ασθενές σφίξιμο του χεριού μέχρι και αυτή τη χειραψία που τσακίζει κόκαλα, πολλά είναι αυτά που συνάγουν οι επιστήμονες από τον τυπικό χαιρετισμό.

Έρευνες έχουν υποδείξει εδώ και καιρό πως το αδύναμο σφίξιμο του χεριού μπορεί να συνδέεται με δείκτες κακής υγείας, ενώ μια νέα μελέτη μάς λέει τώρα πως ο βαθμός της δύναμης του σφιξίματος έχει να κάνει με τη νοημοσύνη μας!

Περισσότεροι από 475.000 Βρετανοί υποβλήθηκαν στη μελέτη για να δουν οι επιστήμονες πώς συνδέεται η χειραψία με τη γνωστική μας κατάσταση -και τη σχιζοφρένεια, συγκεκριμένα-, μετρώντας χρόνο αντίδρασης, μνημονικές λειτουργίες και άλλους δείκτες. Τα υποκείμενα πέρασαν μετά από συνεντεύξεις και ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, ενώ η δύναμη της χειραψίας ελέγχθηκε μέσω ενός υδραυλικού δυναμόμετρου.

eptok2

Και βρήκαν πως η δυνατή, στιβαρή χειραψία συνδέεται (με στατιστική σημαντικότητα) με καλύτερες γνωστικές ικανότητες, σε ανθρώπους με ή χωρίς σχιζοφρένεια! «Η μελέτη επιβεβαιώνει, σε μεγάλο δείγμα, τη σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη δύναμη του σφιξίματος και τους πολλαπλούς γνωστικούς παράγοντες του γενικού πληθυσμού», καταλήγουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Schizophrenia Bulletin».

Και δεν είναι η πρώτη που βρίσκει κάτι τέτοιο, καθώς το ίδιο έκανε μελέτη του 2012, που κατέληξε πως η δυνατή χειραψία ενδυναμώνει τα θετικά αισθήματα της αλληλεπίδρασης δύο ανθρώπων, αλλά και μία ακόμα που κατέληξε σε παρεμφερή αποτελέσματα για την πρώτη καλή εντύπωση...

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  μετα την χειραψια
  με μετραω τα δαχτυλα στη χουφτα
  αμα τα βρισκω πανω απο 5 , το χουφτωσα το κορόιδο, μπραβο μου.
  αμα τα βρισκω λειψά... επεσα σε ατσιδα,....
  ας προσεχα...
  αν με φτανουν για φασκελο στα μουτρα μου και χαδι στο... ''pet'', λεω ''λοξα τω θεώ ''συντροφε

 2. avatar Κρίτων

  Έχω κάνει και εγώ μια έρευνα για την χειραψία. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μου: Πολλοί άνθρωποι κάνουν δυνατή χειραψία μόνο και μόνο επειδή διαβάζουν τέτοιες έρευνες. Οπότε η δυνατή χειραψία μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο...

 3. avatar φούφουτος.

  γι΄αυτό και γω κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης παλάμης

 4. avatar ΝΙΚΟΣ1971

  Εγώ πάντως όταν βλέπω ωραία γυναίκα , την σφίγγω καλά !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει