Οι επισκέψεις τουριστών στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, 32 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, θα αποτελούν σύντομα μια νέα πραγματικότητα.

«Τώρα καθένας που θέλει να δει πως λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ και πώς εξελίσσεται η διαδικασία μετατροπής της μονάδας «καταφύγιο» σε μια ασφαλή οικολογική ζώνη, μπορεί να το κάνει» αναφέρει η επίσημη σελίδα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.

Το τουριστικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει επισκέψεις στις εγκαταστάσεις προστασίας του σταθμού, στον κέντρο διεύθυνσης, στη μονάδα ‘καταφύγιο’, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους είτε ως εργαζόμενοι στον σταθμό είτε δουλεύοντας στον χώρο του σταθμού για την εξάλειψη των συνεπειών της ραδιενέργειας, στο τεχνητό κανάλι με γατόψαρα και γεύμα στο εστιατόριο των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό.

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Στο ενημερωτικό δελτίο του πυρηνικού σταθμού αναφέρεται ότι «η κύρια προσοχή θα δοθεί στα μέτρα ασφαλείας των επισκεπτών» στους οποίους «θα παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας» ενώ όλοι θα περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο μέτρησης ραδιενέργειας.

Ο κάθε επισκέπτης θα αναλάβει την ευθύνη για την δική του ασφάλεια. Για να επισκεφθεί τον σταθμό κάποιος θα πρέπει να κάνει αίτηση ηλεκτρονικά η οποία θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του σταθμού.

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Από την έκρηξη που σημειώθηκε καταστράφηκε ο τέταρτος αντιδραστήρας του σταθμού, ενώ σημειώθηκε έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας και ως προς τα θύματα και ως προς τις επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων αλλά και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις.

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ, όταν έγινε το ατύχημα, ήταν ο μεγαλύτερος σε ισχύ πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης. Στο διάστημα των τριών πρώτων μηνών από τη στιγμή που σημειώθηκε το ατύχημα πέθαναν 31 άνθρωποι, ενώ τις συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία υπέστησαν χιλιάδες άνθρωποι πολλοί από τους οποίους έχασαν την ζωή τους στα χρόνια που επακολούθησαν. Υπολογίζεται ότι 60-80 άτομα πέθαναν 15 χρόνια αργότερα από την έκθεση τους στο ραδιενεργό περιβάλλον του Τσερνομπίλ, ενώ 134 άτομα προσβλήθηκαν από την ασθένεια της ακτινοβολίας σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Περισσότεροι από 115 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.

Στις εργασίες εξάλειψης των συνεπειών της ραδιενέργειας συμμετείχαν περισσότερα από 600.000 άνθρωποι, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα σε πόσους από αυτούς υπήρξαν θανατηφόρες οι συνέπειες από την έκθεση τους στην ραδιενεργό ακτινοβολία. Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ είχε κλείσει οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000.

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ βρίσκεται στην πόλη Πριπιάτ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη Τσερνομπίλ, 110 χιλιόμετρα από το Κιέβο και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία.

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ