Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βγήκαν κερδισμένα στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ενισχύοντας τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με τα exit polls, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ (CDU) είδε πτώση στα ποσοστά του, ενώ σημαντικό πλήγμα δέχθηκε το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), το οποίο έχασε το 50% της εκλογικής δύναμής του.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατέγραψαν κέρδη μεν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν από κοινού τον έλεγχο στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, το Κίελο.

Πολύ ευχάριστο διαγράφεται το αποτέλεσμα των εκλογών για το ανερχόμενο Κόμμα των Πειρατών, το οποίο εξασφαλίζει θέσεις για πρώτη φορά στην τοπική βουλή. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, οι Πειρατές επωφελήθηκαν από τις ψήφους των απογοητευμένων εκλογέων, οι οποίοι έχουν κουρασθεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των έξιτ πολ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD οι Χριστιανοδημοκράτες φέρονται να συγκεντρώνουν το 30,5% (από 31,5% στις προηγούμενες εκλογές), οι Σοσιαλδημοκράτες 29,7% (25,4%), οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 8,4% (14,9%), οι Πειρατές 8,2% (από 1,8%), το Αριστερό Κόμμα 2,4% (6,0%) και το κόμμα SSW της δανόφωνης μειονότητας 4,6% (4,3%).

Στις σημερινές εκλογές κλήθηκαν στις κάλπες περίπου 2,2 εκατ. ψηφοφόροι στο μικροσκοπικό κρατίδιο στη μεθόριο με τη Δανία, σε μία αναμέτρηση η οποία θεωρείται ότι αποτελεί προοίμιο για την αναμέτρηση στο πολύ μεγαλύτερο και με 13,3 εκατ. ψηφοφόρους, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας.