Περίπου 10.000 χιλιόμετρα δυτικά του Χόλιγουντ (Λος Αντζελες) και 5.500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπόλιγουντ (Μουμπάι), μια νέα κινηματογραφική βιομηχανία γεννιέται με επίκεντρο το Πεκίνο: η κινεζική. Αφού πρώτα κατέκτησε την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή με τα προϊόντα του, πλέον ο κινεζικός τίγρης αρχίζει να βρυχάται και στον χώρο του παγκόσμιου θεάματος, όχι μόνο ως καταναλωτής-θεατής αλλά και ως παραγωγός και πρωταγωνιστής.

Ενδεικτικά, τα ετήσια έσοδα του κινεζικού box office (οι συνολικές εισπράξεις από εισιτήρια) ξεπέρασαν πέρυσι τα 2 δισ. δολ. (2,09 δισ. δολ.) σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του 29% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ μέχρι το 2015 προβλέπεται πως θα έχουν αγγίξει τα 5 δισ. δολ. Οσο για τις κινεζικές κινηματογραφικές παραγωγές, αυτές μόνο πέρυσι ανήλθαν σε 791 (συγκριτικά, το 2010 ήταν 526) καθιστώντας την Κίνα μία από τις μεγαλύτερες μηχανές παραγωγής ταινιών παγκοσμίως μετά την αμερικανική (Χόλιγουντ) και την ινδική (Μπόλιγουντ).

Οι σημαντικότερες από τις εν λόγω ταινίες γυρίστηκαν σε ένα συγκρότημα από κινηματογραφικά στούντιο ονόματι «Βάση Ταινιών Χουαϊρού» (Huairou Film Base), μόλις μία ώρα (με το αυτοκίνητο) έξω από το Πεκίνο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίεύμά του το «Έθνος», το εν λόγω συγκρότημα, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2008, είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ασία. Καλύπτει μια έκταση περίπου 530 στρεμμάτων και αποτελείται από συνολικά 16 στούντιο (κάποια από τα μεγαλύτερα στον κόσμο) στα οποία εργάζονται περίπου 2.000 άτομα, ενώ εντός των ορίων του, αναμένεται να κάνει εγκαίνια μέσα στους επόμενους μήνες και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο. Ενδεικτικά, εκεί, στην επονομαζόμενη «κινηματογραφική πρωτεύουσα της Κίνας», έχουν γυριστεί ταινίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου όπως το «Ασε τις Σφαίρες να Χορεύουν» («Let the Bullets Fly»).